След поредицата от дни с ниска заболеваемост с COVID-19, водещи специалисти у нас изразиха мнение, че страната ни стабилно върви към епидемичната опашка. Показва го репродуктивното число, което вече е под единица. За реалното преодоляване на епидемията с коронавируса и избягването на евентуална втора вълна обаче, ключови остават спазването на личните предпазни мерки като носене на маски на закрито, спазване на дистанция и избягване на струпването на много хора на едно място.


„Все още не е отменена епидемичната обстановка, на този етап трябва да сме разумни“, призова фармакологът проф. Георги Момеков пред БНТ. По думите му, колкото повече се придържаме към „меките“ мерки, ще намалим вероятността от въвеждане на по-строги. „Много важно е да се намали стресът, защото той понижава имунитета“, допълни проф. Момеков.


„В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията“, коментира пред БНР и доц. д-р Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния оперативен щаб. Той прогнозира, че ще се появяват единични случаи - някой ден повече, някой ден по-малко, но „стабилно отиваме към епидемичната опашка“, категоричен беше той. Подобно мнение изрази и пулмологът проф. д-р Коста Костов, според който епидемията затихва и е време за равносметка. Пред БНТ той обясни, че по отношение на последствията от COVID-19 усложненията в белите дробове са по-трайни в първите 8-12 месеца след боледуването. Впоследствие те се редуцират до незначителни и изчезват“, сподели проф. д-р Костов като се позова на опита от работата си преди години, свързана с друг коронавирус - SARS.


По думите му тежки усложнения са наблюдавани при не повече от 5% от заболелите, а в 3-5% се получават структурни изменения и те продължават по-дълго.


Доц. д-р Георги Попов, който бе и в групата български лекари за обмяна на опит в изследователския център на болницата в град Павия, Италия, разказа за наблюденията им върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция. Констатациите на италианските му колеги, сочат, че след около 3 месеца той се изчерпва. Доц. д-р Попов отново напомни, че вирусът е много вирулентен и опасен, което трябва да напомня за необходимостта от стриктно спазване на хигиенните и предпазни мерки и дистанция.


Според специалиста вече е разбит и митът, че пациентите умират от придружаващите заболявания, а не от COVID-19 и добави, че вирусът уврежда сериозно дори и здрав организъм. Като най-любопитно от срещата му в Италия той определи лечението с плазма. „Изработили са методи за оценка на плазмата на донорите със скала на антителата. Тези донори, които са били с ниво на антитела в плазмата си 1 към 160 са хиперимунни, хиперимунна плазма, която са прилагали при своите 48 пациента“. Доц. д-р Попов посочи още, че методът, който се прилага в България е дори по-добър, защото плазмата не се замразява.