Работна група с участието на представители от експертни медицински съвети към министъра на здравеопазването, водещи специалисти в сферата на онкологичните и хематологични заболявания, представители на пациентски организации и на фармацевтичната индустрия е започнала работа по изготвянето на Национален антираков план.

 

До началото на юли експертите ще изготвят своите предложения, които ще бъдат разгледани на следващото им заседание. Според тях ранното откриване на онкологичните заболявания трябва да е водещо в националния антираков план, а за целта е необходимо да има добри скринингови програми, в които да са включени медицинските специалисти и от извънболничната медицинска помощ.


 

Националният антираков план ще е съобразен с доказано работещи вече програми в други страни и най-вече с Eвропейския план за борба с рака, в който е отбелязано, че всяка година 3,5 млн. души в ЕС са диагностицирани с рак, а смъртните случаи, предизвикани от това заболяване, са 1,3 млн. годишно.

 

Според европейски онколози значително по-високата смъртност от ракови заболявания в България в сравнение със страните от Западна Европа показва ясно, че страната ни спешно се нуждае от национален антираков план.

 

По време на провелата се на 19 юни Осма годишна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология бяха оповестени данни, които показват, че в Източна Европа смъртността от онкологични заболявания е с 33% по-висока в сравнение с тази в страните от Западна Европа, а преживяемостта е също по-малка.

 

Почти всички случаи на рак в страните от Източна Европа се диагностицират случайно при посещение на лекар по друг здравословен проблем. Причината за това е лошата превенция и късната диагностика, коментира по време на срещата доц. Желязко Арабаджиев, Началник на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

 

Лектори на събитието бяха проф. Тит Албрехт, Ръководител на Центъра за здравни грижи към Националния институт по обществено здраве на Словения и проф. Марк Лоулър, ръководител на катедрата по транслационна геномика на рака към Центъра за изследване на рака Патрик Джонстън на университета в Белфаст, член на борда на Европейската ракова организация и съпредседател на асоциираната към нея мрежа, с фокус COVID-19 и рак.

 

Според проф. Албрехт различията в честотата на раковите заболявания и смъртността от рак между страните от Западна Европа  и България могат да се преодолеят чрез създаването на  Национален раков план, който да включва структуриране на грижите за пациентите и цялостна политика за превенция, диагностика и лечение на онкологичните заболявания.

 

Нужно е и развитие на няколко свързани комплексни онкологични центъра и мрежи за контрол на рака. Освен това е необходимо да се осигури строга акредитация на тези структури и контрол на качеството. В раковия план трябва да бъде предвидено и разработване на национални стандарти за качество и насоки за пациентите.

 

Проф. Лоулър отбеляза, че основното предизвикателство, с което Европа трябва да се справи на този етап, са онкологичните заболявания, тъй като те са причина за смъртта на един европейски гражданин на всеки 3 минути. Той определи като стъпка в правилната посока създаването на Европейския раков план и значителното увеличение на бюджета за здравеопазване.