Човешкият папилома вирус и Националният план за контрол на раковите заболявания бяха основна тема на разговор в онлайн събитието “HPV Атласът и Раковият план: Западни Балкани”.

 

В уебинара взеха участие експерти, представители на институции и пациентски организации от България, Северна Македония и Косово. Участниците в събитието обсъдиха основните проблеми, свързани с инфекцията с човешки папилома вирус, и анализираха критичните нива на ваксинационно покритие в региона.


 

По време на събитието Европейският парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права (EPF) представи HPV Атласа за Северна Македония и Косово и предостави данни за ефективността на двете държави по отношение на справянето им с HPV-предизвиканите заболявания. 

 

Събитието имаше за цел да провокира разговор между лекари, политици и пациенти и да подобри здравните политики в Северна Македония и Косово по пътя им към Европейския съюз. 

 

Своето мнение и препоръки по отношение на HPV споделиха и двама изтъкнати европейски експерти в лицето на проф. Даниел Кели и д-р Андреас Улрих. Проф. Кели - съпредседателят на Мрежата за действие срещу HPV на Европейската организация за борба с рака, и д-р Улрих, който е член на Комисията по превенция в Европейското общество по гинекологична онкология, както и бивш член на Световната здравна организация, обърнаха внимание на най-добрите европейски практики в областта. 

 

Представители на Фонда на ООН за населението (UNFPA) от Косово и Северна Македония дискутираха програмите за превенция и профилактика и бъдещите възможни стъпки в посока справяне с човешкия папилома вирус.

 

В уебинара взеха участие още д-р Александър Симидчиев и проф. Петко Маринов. Те разказаха за начините за справяне с разпространението на HPV у нас и обмениха опит с колегите си от Северна Македония и Косово. 

 

Косовският заместник-министър на здравеопазването и северномакедонският координатор по имунизация обсъдиха държавните политики на двете държави по отношение на двете дискутирани теми.

 

Евродепутатът Илхан Кючюк отправи видео обръщение към участниците в събитието, а българският посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов и съпругата му Биляна Ангелова взеха участие в дискусията, като споделиха позициите си по темата за необходимостта от единна европейска политика в областта на здравеопазването.

 

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) е вирусна инфекция, която се предава предимно по полов път чрез пряк контакт със заразено лице. Това е най-честата полово предавана инфекция в световен мащаб.

 

Съществуват повече от 100 вида HPV. Около 40 от тях могат да засегнат половите органи. Най-малко 14 вида HPV, класифицирани като „високорискови“ могат да причинят рак, например цервикален рак при жените.

 

След рака на гърдата цервикалният рак (рак на шийката на матката) е най-разпространеният вид раково заболяване сред жените на възраст 15 - 44 години в Европа.

 

 „Високорисковите“ видове HPV могат да причинят също ракови заболявания на ануса и на половите органи, както и някои видове рак на главата и на врата, както при мъжете, така и при жените. 

 

„Нискорисковите“ видове HPV могат да доведат до появата на генитални и анални брадавици.

 

В повечето случаи инфекциите с HPV изчезват спонтанно, без да причиняват видими симптоми или проблеми. Понякога обаче те могат да останат в организма и след години да причинят някои от посочените по-долу усложнения.

 

Ваксинирането на девойки и младежи срещу HPV може да предотврати инфекция с вируса и последващата поява на свързани с него заболявания и при двата пола, включително генитални и анални брадавици, цервикален рак и други видове рак, причинени от HPV. 

 

Обикновено ваксина срещу HPV се поставя при девойки и младежи на възраст между 9 и 14 години съобразно националния имунизационен календар.

 

За самия вирус няма лечение, но здравословните проблеми, причинени от HPV, могат да бъдат лекувани по различни начини. Гениталните брадавици се лекуват с лекарства или по хирургичен път. Може да се проведе консултация със здравен специалист, за да получите съвет за възможните лечения.

 

Цервикалният рак и тъкан в шийката на матката, която се намира в „предраков“ етап, могат да бъдат открити рано чрез скрининг за цервикален рак и да бъдат лекувани. Тази процедура се предлага на жените в съответствие с националните препоръки.

 

Други видове рак, свързани с HPV, също се поддават на лечение при ранна диагностика и лечение, но за тях няма конкретни скрининг програми.

 

Това посочва Европейският портал за ваксиниране.