България все още няма ясна стратегия за справяне със здравната криза следствие от COVID пандемията и това е причина за напрежение в болничните структури. Около това мнение се обединиха експерти от различни сфери на здравния сектор в рамките на онлайн дебата „Управление на здравеопазването по време на пандемия“, който е част от проекта „Най-добрите болници“ на Investor Media Group и Българска болнична асоциация. Онлайн дебатът е поредна стъпка, с която „Най-добрите болници" затвърждава социалния си ангажимент към предоставяне на трибуна за качествена дискусия в посока подобряване на системата на здравеопазване в страната. Дискусията се проведе на 18 ноември и се излъчи на живо на Investor.bg и във Facebook страницата на медията


„Кризата, причинена от коронавирусната пандемия, е здравна и икономическа. Тя е повсеместна, въпросът е да има стратегия за справянето с нея“, смята здравният икономист Аркади Шарков


По думите му успехът за справяне с COVID кризата в Германия се дължи на раното стратегическо планиране, на мерки и нивата на заболеваемост и смъртност като оценка на въздействието от предприетите мерки.Енчо Симеонов, старши адвокат в „Димитров, Петров и Ко.“, също смята, че организацията трябва да е спасителният план за излизане от здравната криза. 


„Несъмнено пандемията засили кризата в българското здравеопазване. Решаването на един проблем обаче трябва да се базира на предварително добро планиране, което ни убягна“, смята  Симеонов.


По думите на юриста по-високата степен на организация в управлението на пандемията би решило и проблема с прехвърлянето на пациенти между болниците и да получи решението, което се гарантира от правния ред по принцип.


Според доц. д-р Цветелина Спиридонова, мениджър на МБАЛ „Хигия“ – Пазарджик, липсата на своевременна стратегия е причина за натовареността на болничните структури. 


„Ако в началото на пандемията имахме оправдания заради неяснотите около заболяването, то в края на лятото вече трябваше да знаем на кой етап да включим всички звена на нашата здравна система“, заяви доц. д-р Спиридонова, като уточни, че системата все още не се е провалила.
Според нея най-сериозните предизвикателства, пред които се изправя в момента болничният мениджмънт, е управлението на кадрите и финансите. 


„Кризисният мениджмънт касае предимно управлението на кадрите, а тяхната мотивация далеч надхвърля тези 1000 лева, които държавата отпуска допълнително за работещите на първа линия. Мотивацията е в съвсем други измерения – лидерство и правилна организация на дейността на лечебното заведение“, заяви доц. д-р Спиридонова. 


По отношение на управлението на финансовите потоци болничният мениджмънт се изправя пред проблема със свръхразхода следствие от недостатъчното остойностяване на COVID клиничната пътека. Доц. д-р Спиридонова припомни, че лечението на COVID пациенти не води до финансови ползи за болниците, защото пациент с коронавирус излиза на лечебните заведения много по-скъпо от това, което те получават за съответното лечение. 


„Предизвикателствата, породени от пандемията, са много големи от гледна точка на управлението на голяма и значима болница като УСБАЛАГ „Майчин дом“. Финансовият ресурс е почти на изчерпване, а продължаващата тежка ситуация ще доведе не само специализираните, но и многопрофилните болници до предела им“,  коментира Петко Панов, зам.-директорът по икономически дейности на УСБАЛАГ „Майчин дом“ в разговор с модератора Румяна Тасева, главен редактор на здравния портал Puls.bg. 


Адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация (ББА), напомни че съгласно Закона за здравето, държавата е отговорна за организацията на управлението на пандемията, включително и във финансов аспект. ББА анонсира инициатива за създаване на Ковид-портал за професионалисти, в който лекари от цялата страна да могат да обменят информация за различни протоколи за лечение на по-тежките или протичащи с различни усложнения случаи. Порталът да е от помощ за системата при всепризнатата липсата на достатъчно специалисти, се надяват от болничната асоциация.


„Вече видяхме няколко опита за реорганизация на лечебните заведения, но и досега не сме намерили верния модел как да приемаме заразените с коронавирус така, че системата да продължи да функционира и всички останали пациенти, които имат нужда от лечение, да продължат да се лекуват. Без съмнение това „задържане на здравеопазването“ е голямо предизвикателство, но от ББА смятаме, че това не е невъзможно“, заяви адв. Димитрова по време на онлайн дебата. 


С оглед на сериозния дефицит на медицински кадри адв. Свилена Димитрова заяви, че трябва да се помисли за национална стратегия в тази посока, което ще доведе до стабилизиране на здравната система. 


„Проблемът с недостига на кадри ще се задълбочи заради напредналата възраст, в която са немалка част от лекарите, особено в по-отдалечените региони. В някои общини се прилагат мерки за привличане на млади кадри, като предоставяне на безплатно общинско жилище. Това обаче не е достатъчно, за да реши проблема с недостига и неравномерното им разпределение“, категорична беше адв. Димитрова. 


Според Петко Панов основната причина за кризата с медицинските кадри е свързана с финансите, а според доц. д-р Спиридонова причината е в липсата на възможности за развитие и обезпечаването на кариерно развитие, което да осигури реализация след завършване на образованието.  
По отношение на включването на специализанти или студенти по медицина от горен курс като доброволци в COVID отделенията, доц. д-р Спиридонова коментира, че в тази ситуация болниците не могат да плащат заплати на доброволците. 


„Държавата трябва да субсидира този вид дейност на младите доброволци, а заплащането да се равнява на реалната квалификация на бъдещото медицинско лице“, смята Акради Шарков. 


Участниците в дискусията обърнаха внимание и на друг проблем в здравеопазването, причинен от пандемията - отлагането на здравната грижа заради опасността от зараза с коронавирус.


„Отлагането на плановия прием в болниците беше грешка от страна на здравните власти. През есента болниците в страната вече бяха направили достатъчно добра организация за това за разлика от пролетта, когато нямаха готовност. Спирането нанася финансова щета и на болниците, и вреда на здравето на пациентите“ коментира Шарков. 


В рамките на дебата „Управление на здравеопазването по време на пандемия“ онкологът д-р Мила Петрова представи иновация, разработена от екип лекари от цялата страната, свързана с ползите от приложението на имуннотерапия при болни с метастазирал белодробен карцином.


Онлайн дебатът е част от проекта на Investor Media Group и Българска болнична асоциация (ББА) „Най-добрите болници“. Националната класация „Най-добрите болници“ цели да отличи най-добрите лечебни заведения в България, с най-добрите услуги, специалисти и условия, в различните региони и медицински направления в страната. Поради динамичната и безпрецедентна обстановка, беше взето решение националната класация и наградите в рамките на „Най-добрите болници" да се отложат за догодина.


Целият онлайн дебат може да гледате ТУК


Онлайн дебатът „Управление на здравеопазването по време на пандемия“ се осъществява с подкрепата на Байер, B. Braun и адвокатско дружество „Димитров, Петров & Ko.“.


Институционални партньори са Български лекарски съюз и IQVIA.

 

Медийни партньори на онлайн дебата са Investor.bg, Puls.bg, Dnes.bg и Bulgaria ON AIR.