Младите и здрави хора не бива да бъдат ограничавани, а напротив – те трябва да са на първа линия при срещата с COVID-19. Само така те ще изградят имунитет, той ще служи като предпазен щит за хората от най-уязвимите групи, коментира разрастващата се епидемия с коронавирус у нас доц. д-р Валери Велев от Детската клиника на Болницата по инфекциозни и паразитни болести в София. Пред БНР той прогнозира, че постепенно всяка държава, ще започне да либерализира мерките и неминуемо ще стигне то този извод.


Неговият колега доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София също подчерта, че сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса у нас, като не е изключен втори пик на заболеваемостта заради изкуственото задържане на епидемията. „Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи“, коментира пред националното радио известният инфекционист. 


И двамата експерти са категорични, че без масово тестване не е възможно да се установи нито моментната картина на епидемията, нито колко преболедували има. Д-р Велев смята, че това е първата и най-важна стъпка, когато на практика липсва ваксина и специфичен медикамент за лечение на заболяването.„Не може да се живее в затворени държави. Трябва просто да свикнем да живеем с този вирус и да се научим, че може би за няколко години напред известна физическа, социална дистанция трябва да се спазва. Но не да затваряме държавите“, подчерта той.


Въпреки, че от Националният оперативен щаб настоя, че по-големият брой положителни проби в последните дни се дължат не на масовото тестване, а по-скоро на неспазването на противоепидемичните мерки около Великден, доц. д-р Мангъров е на обратното мнение. „У нас се установяват повече заразени, защото се правят повече изследвания. По най-скромни преценки вече имаме над 300 хиляди души, които са били заразени. В това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили“, обясни той.


Инфекционистът допълни, че за момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати. До момента са направени около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. По думите му, това за момента е най-достоверното серологично проучване. „Цифрата 300 хиляди преболедували, се основава именно на данните от това проучване“, сподели доц. д-р Мангъров.


Но дори и това е твърде малко като покритие. За да се стигне до ниво на затихване на епидемията, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона българи. Доц. д-р Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. „Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса“.