Родители излязоха вчера пред Министерския съвет с настояване за изграждане на нова детска болница. Тяхната идея е обществената поръчка за изграждането на старата сграда да бъде прекратена и новата детска клиника да бъде построена на друго място.

 

„Необходимостта от обединена детска болница е много отдавна. През цялото време аз и моите колеги чакаме, защото от гледна точка на лекарите е много трудно, когато има тежки пациенти. Това пречи на бързата реакция, на консултациите между отделните специалности, които се налагат често, за бързото провеждане на диагностичния процес, за лечението на пациентите. Почти никъде по света няма такава разпокъсаност на детските отделения на специализираните детски клиники, както е в София“, заяви онкохематологът доц. Боряна Аврамова в студиото на Bulgaria On Air.


 

Медикът подчерта, че във Варна, Пловдив и Плевен детските клиники са на територията на детските болници и са събрани всички детски отделения.

 

Архитект Емануил Марков обясни, че основното нещо зa планирането на болница е да има програма, задание, което досега в тази обществена поръчка не се е случило. Той добави, че една програма във Франция се състои от 5 тома.

 

„В първия том се определят функционалните връзки, отделенията. Във втория том са техническите изисквания, в третия е описано всяко помещение как трябва да бъде оборудвано. Четвъртият е за изискванията, проблеми на градоустройство, а петият - за това как това да бъде с устойчиво развитие”, уточни архитектът.

 

Според него подобна програма за Национална детска болница в София може да се направи в най-добрия случай за 12-14 месеца.

 

„Основното слабо място е разпокъсаността на детските клиники по различните подспециалности. Те са разположени в различни болници на територията извън т.нар педиатрия“, уточни доц. Аврамова.

 

Онкохематологът посочи, че всичко това затруднява диагностичния и терапевтичния процес. По думите ѝ много често, когато детето се лекува в една клиника, медиците имат нужда от други специалисти, което води до прехвърляне на малките пациенти.

 

„Не вярвам, че този строеж може да бъде адаптиран. Причината е, че конструкцията е стоманобетонна, с носещи стени. Конструктивните височини са много малки. Това е абсолютна илюзия, че този блок може да бъде построен“, категоричен е арх. Марков.

 

Той подчерта, че основното за една болница е да има възможност за развитие и реорганизация.

 

„Сега казусът е много прост. Трябва да се направи програма, да се направи ясен конкурс и да има проект за новия център“, отбеляза още архитектът.

 

Доц. Аврамова подчерта, че най-важно е да се проучат нуждите на детското здравеопазване и да им се направи анализ. Според двамата експерти стъпките за правилно осъществяване на проекта за детска болница в София са:

  • Спиране на поръчката;
  • Анализ на нуждите на детското здравеопазване;
  • Разглеждане на детското здравеопазване като система, а не като сграда;
  • Подробно задание;
  • Международен конкурс за проект на болницата;
  • Прозрачност.

Гледайте целия разговор с двамата експерти във видеото.