Винаги разделянето на един монопол носи позитиви – по-силна конкуренция и ефективност на разходите, но то трябва да се извърши с разум и разбиране на проблематиката. Това заяви Иван Нейков, бивш социален министър и настоящ директор на Балканския институт по труда и социалната политика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.


Пред Bloomberg TV Bulgaria Нейков припомни, че дискусията за това колко каси да обслужват българските пациенти датира още от 1998-1999 г. „Тогава пенсионната и здравната система тръгнаха в две различни посоки. Вече имаме 8 капиталови пенсионни дружества, които управляват по 3. Отделните фондове за различните осигурителни рискове са над 20. Същевременно здравноосигурителната система тръгна към единна здравноосигурителна каса и се оформи монопол. Този модел „скърца“. Затова е естествено да се търси решение в посока демонополизация“, добави той.


През всички години, които преминаха в неуспешни опити за реформа, експертите винаги са се притеснявали дали разделянето на здравната система на няколко финансиращи източника няма да намали финансовите възможности на отделните каси. „Трябва да се внимава да не допуснем такива сътресения, в които някоя от тези каси да се окаже в несъстоятелност, предупреди специалистът.Иван Нейков припомни също, че средната осигуровка в целия ЕС се движи между 10 и 12. „Важно е и как ще върви демонополизацията. Финансовата стабилност при здравното осигуряване зависи от нивото на доходите. Ако то продължи да расте с такова темпо като сега и дори малко по-високо, това би било добър индикатор. Размерът на осигуровката също е фактор. Профилактиката е третият. Тя е инструментът да бъдат намалявани разходите на касата. Над 80% от българите не ходим на задължителните годишни прегледи, които да дават ранното сигнализиране за здравето на един човек“.


По думите му в осигурителните системи резките промени не се препоръчват, а трябва да се променят контролните механизми - административната конструкцията на всяка отделна схема. „Контролът трябва да остане в ръцете на държавата. Ако здравната каса ще контролира и себе си, и частните системи и фондове, ще възникне въпросът няма ли да се появи двоен стандарт. Коя ще е институцията, която ще упражнява контрол? Другият въпрос е какви здравноосигурителни пакети ще се предлагат“, подчерта още Нейков.

 

Още по темата може да проследите във видео материала.