Атрономическата пролет вече настъпи, а с нея идва и традиционната за сезона умора. Сънливост, отпуснатост, апатия, са част от нейните симптоми, които лесно може да прогоним, стига да знаем как да се храним. Здравословните смутита за закуска са идеалното средство за премахване на депресита и умората със затоплянето на времето, обясни пред Bulgaria ON AIR нутриционистът, хранителен консултант и инструктор по йога Яна Данаилова.
 
„През зимата денеят е по-къс и по-малкото слънцестоене, тоест досегът ни със слънчевите лъчи, малко или много ни потиска. Отделно храната е съвсем различна, ние сме лишени от доста витамини, минерали, свежи плодове и зеленчуци, сезонни или екзотични. И това неминуемо се отразява както на нашето настроение и здраве, така и на нашия имунитет", обясни тя в „България сутрин“
 
Може да влезем във форма и да възстановим защитните сили на организма със свежи плодове и зеленчуци. „Най-голямото предизвикателство е да включим зеленолистните в своето меню. Повечето хора не ги възприемат като вкус, а те всъщност са безкрайно полезни. И именно от тях ние ще си набавим нужните минерали, витамини, хлорофил, дори протеин“, каза още тя. И изтъкна, че те могат да се комбинират с по-сладки плодове, за да може смутито да ни се хареса като вкус. 
 
Нашето тяло не може да си набави всичко от една храна, затова трябва разнообразно и балансирано хранене, а ползването на хранителни добавки не трябва да го замества, а допълва, категорична е Данаилова. 
 
Магданоз, копър, пшенична трева, коприва и лапад плюс екзотични плодове могат да бъдат идеалната комбинация за пролетно смути. Първо се прави фреш от зеленолистните, след което се добавят спанак, кубчета ананас, манго, парченца лайм и мандарина. "Моята препоръка е да се възползваме от свежите зеленчуци, които в момента излизат на пазара - пресен спанак, коприва, киселец, лапад", каза още хранителният консултант. Основата на смутито е вода от кокосов орех, може да се добави и част от "месото" на самия орех. Накрая смества се обогатява с годжи бери и бяла черница. Добавя се кашу и сурово какао, както и кълнове от броколи. Зеленолистният фреш се изсипва заедно с плодовата смес в блендера и се смила, след което изсипва в подходящи за смути чаши и се консумира.
 
Вижте повече от видеото: