По график екипите на допълващата имунизационна кампания срещу морбили ще извършват ваксинации в селата Скравена, Рудник и Сборище съответно в сряда, четвъртък и петък. Имунизациите ще стартират в 11 ч. на обяд, единствено в село Рудник имунизацията ще започне в 12 ч.


В началото на месец юли МЗ започна допълнителна имунизационна кампания с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола в няколко области на страната, където бяха регистрирани 13 случая на морбили. Девет от заболелите са от ромски произход, от които само един случай е с данни за проведени имунизации срещу морбили.

 


Юасегнатите райони са гр. София, областите Сливен и Разград. Поради съществуващите тесни връзки в общността, имунизации се правят и в областите Ямбол, Стара Загора, Бургас и София област. Кампанията се провежда от РЗИ с активното съдействие на здравните медиатори, които помагат за издирването на неимунизираните лица и хората без личен лекар.


Морбили е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен петнист обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Разпространява се по въздушно-капков път и засяга детската възраст.


Причинителят на морбили е вирус, който е неустойчив във външна среда – при стайна температура се инактивира за 30 минути. Прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.        


Преди въвеждане на имунизация срещу морбили инфекцията е разпространена по целия свят. Наблюдавани са големи епидемии с висока смъртност. Така например през 1983 год. са умрели 2,5 млн. деца в развиващите се страни от Азия, Африка и Латинска Америка. У нас след въвеждането на ваксината през 1969г. заболеваемостта спада 293,25 пъти.