Военномедицинска академия изпрати поредния екип от лекари на мисия в Мали. Той се състои от четирима души - лекар, две медицински сестри и старши санитарен инструктор. Те ще се грижат за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.

 

Продължителността на мисията е 4 месеца, като смяната на екипите с военни медици става на ротационен принцип.


 

„Пожелавам ви успешна мисия и да се върнете живи и здрави. Пазете се”, Това пожела на колегите си полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, временно изпълняващ длъжността началник на ВМА, който изпраща и посреща екипите всеки път. Като човек с опит от няколко мисии, преди да заминат, той им даде някои насоки и им сподели важни съвети за престоя им зад граница.  

 

За 16-ти път от 2013 г. насам наши специалисти участват в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали, съобщиха от ВМА. Предният екип замина в края на август тази година.

 

Източник: ВМА

 

Работата при екстремални условия е изпитание на личностните качества и професионализма на лекарите. Там българските медици непрекъснато доказват, че военната медицина е не просто специалност, а отговорна кауза, достъпна само за най-смелите професионалисти, които рискуват живота си за другите, вземат най-бързото и най-животоспасяващото решение в екстремна ситуация. 

 

NEWS_MORE_BOX


Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век. Те винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други, обясниха още от ВМА.