Европейската комисия (ЕК) е завела съдебен иск срещу производителя на коронавирусни ваксини AstraZeneca заради нарушеното споразумение за доставка на ваксини.

 

Всички 27 държави членки на Европейския съюз (ЕС) са подкрепили решението, предава AP.


 

Ваксината срещу ковид-19 на фармацевтичната компания AstraZeneca имаше централна роля в имунизационната кампания в ЕС, но и в глобалната стратегия за осигуряване на ваксини в по-бедните страни заради по-ниската ѝ цена.

 

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Щефан де Киерсмакер посочи, че ЕК е завела съдебния иск на 23 април заради нарушените срокове и количества на доставки.

 

Договорът между ЕС и AstraZeneca първоначално предвиждаше доставката на 300 млн. ваксини от декември 2020 г. до края на юни 2021 г., с възможност за покупка на 100 млн. допълнителни дози.

 

Британско-шведският производител на лекарства трябваше да достави 80 млн. ваксини в рамките на първото тримесечие, но в крайна сметка бяха доставени само 30 млн.

 

В средата на март ръководството на AstraZeneca обяви, че ще успее да произведе само една трета от обещаните за първите шест месеца на годината дози. По данни на ЕК AstraZeneca ще достави 70 млн. ваксини през второто тримесечие вместо обещаните 180 млн.

 

От фармацевтичната компания посочиха, че „съжаляват” за решението на ЕК да предприеме правни действия и ще „се защитят категорично” в съда.

 

„Вярваме, че този съдебен спор е неоснователен и приветстваме възможността да го разрешим възможно най-скоро“, посочва още ръководството на AstraZeneca.

 

„Постигнахме напредък в справянето с техническите предизвикателства и продукцията ни се подобрява, но производственият цикъл е много дълъг, което означава, че ще мине време преди да се увеличи производството“, се казва в изявлението на AstraZeneca.

 

Ваксината на AstraZeneca е по-евтина и лесна за съхранение от иРНК ваксините на Pfizer и Moderna. Тя е одобрена за използване в повече от 50 страни по света.

 

Въпреки това е възможно ЕК да откаже покупката на допълнителните 100 млн. дози от нея и договорът с AstraZeneca да не бъде подновен.

 

Миналата седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че предстои сключване на нов договор с Pfizer за 1,8 млрд. дози за периода 2021-2023 г.

 

По думите ѝ сделката ще осигури възможността за реваксиниране в идните години и за евентуално ваксиниране на деца и тийнейджъри.

 

Целта на ЕК е да ваксинира 70% от пълнолетните европейци до края на юли. Досега в ЕС са приложени 129 млн. ваксини срещу ковид-19 и приблизително 26% от европейците са получили поне една доза.