Европейската комисия (ЕК) въведе ограничения в износа на ваксини срещу Ковид, за да гарантира, че европейските граждани ще имат навременен достъп до тях.

 

Производителите вече ще трябва да уведомяват съответните органи на страните-членки за намерението си да изнасят ваксини извън Европейския съюз (ЕС).


 

Износът ще се случва само след издаването на разрешително.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че по този начин ще се осигури яснота относно производството на ваксини в ЕС и техния износ.

 

Мярката е временна и обхваща само тези ваксини, които са били договорени с ЕС в рамките на предварителните споразумения за закупуване.

 

От август 2020 г. до януари 2021 г. ЕС подписа споразумения с шест производители, за да се ускори разработването и производството на ваксини срещу Ковид:

  • Pfizer – BioNTech;
  • Moderna;
  • AstraZeneca – Оксфорд;
  • Johnson & Johnson/Janssen Pharmaceuticals;
  • CureVac;
  • Sanofi-GSK.

 

Те предвиждат до края на годината в европейските страни да бъдат доставени 2,3 млрд. дози ваксини.

 

ЕК предостави авансово финансиране на шестте фармацевтични дружества, за да може да бъде изграден необходимия капацитет за мащабното производство.

 

Ето защо Комисията ще изисква информация къде отиват ваксините, които са договорени, както и гаранции, че ще бъдат доставени навреме, посочи Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

 

ЕС ще следи и как се използват средствата, отпуснати по предварителните споразумения за закупуване, особено при недостиг на ваксини.

 

Ограниченията за износ на ваксини срещу Ковид извън ЕС ще са в сила до края на март 2021 г. 

 

Извън обхвата на ограничителния режим са доставките на ваксини за хуманитарна помощ или предназначени за съседни на ЕС държави или държави в рамките на механизма COVAX.

 

Европейската комисия съкрати значително процедурите за издаване на разрешение за употреба за ваксините срещу коронавирус през миналата година.

 

Ваксинацията с тях започна на 27-ми декември 2020 г. в целия Европейски съюз и засега тя обхваща само хората в няколко приоритетни групи – здравни специалисти, възрастни хора, учители.

 

Междувременно европейският омбудсман започна разследване на отказа на Комисията да публикува публично договорите за доставка на ваксини.