Европейската комисия (ЕК) въведе допълнителни, по-строги ограничения за износ на ваксини срещу Ковид-19, които са произведени на територията на Европейския съюз (ЕС).

 

При износ вече ще се прилагат принципите на реципрочност и пропорционалност, след като се стигна до недостиг на ваксини в много от страните от ЕС.


 

Всяка държава членка ще може да изнася ваксини за страни извън ЕС, единствено ако с това не се застрашават доставките на ваксини в самия ЕС.

 

По думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ЕС е единственият производител от ОИСР, който все още изнася големи количества ваксини за редица държави и този процес трябва да е двупосочен.

 

При износ на ваксини ще се взема предвид дали държавата, за която е износа, не е ограничила собствения си износ на ваксини или суровини за тях.

 

Освен това ще се съблюдава и принцип на пропорционалност и за целта ще се ограничи износа за страни, в които епидемичната обстановка и процентът на ваксинирани са по-добри в сравнение със средните за ЕС.

 

През януари ЕС въведе временно разрешителен режим за износ на ваксини, който задължава производителите, имащи заводи на територията на ЕС, да уведомяват властите за всяка пратка на ваксини за държави извън ЕС.

 

До въвеждането на този механизъм се стигна заради съмнения, че фармацевтичната компания AstraZeneca е изнесла за Великобритания големи количества от своята ваксина, които са били произведени в завода ѝ в Белгия. AstraZeneca ще достави около половината от договорените с ЕС ваксини за първото полугодие на тази година.

 

Новите изисквания за износ на ваксини ще важат и за 17-те държави извън ЕС, които досега са били освободени от тях –Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Израел, Йордания, Исландия, Ливан, Либия, Лихтенщайн, Черна гора, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Швейцария.

 

Ограниченията за износа на ваксини няма да важат при доставки по линия на хуманитарната помощ или предназначени за 92-те държави с ниски и средни доходи от списъка на предварителния пазарен ангажимент за ваксини срещу Ковид-19.

 

Досега само една държава от ЕС е наложила ограничение на износа на ваксини – Италия. От началото на действие на ограничителния режим за износ са били удовлетворени 380 искания за износ за 33 различни местоназначения за общо около 43 милиона дози.

 

Най-голям е износът на Ковид ваксини за Обединеното кралство (около 10,9 милиона дози), Канада (6,6 млн.), Япония (5,4 млн.), Мексико (4,4 млн.), Саудитска Арабия (1,5 млн.), Сингапур (1,5 млн.), Чили (1,5 млн.), Хонконг (1,3 млн.), Корея (1,0 млн.) и Австралия (1,0 млн.).

 

ЕК е подписала предварителни споразумения с шест фармацевтични дружества – AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac и Moderna, за доставката на до 2,6 млрд. дози ваксини срещу Ковид-19.