Европейските лидери предупредиха, че ще затегнат правилата за износ на ваксини срещу Ковид-19, след като фармацевтичната компания AstraZeneca обяви, че ще достави на страните от ЕС значително по-малки количества от своята ваксина от предварително договорените.

 

Освен това Европейската комисия излезе с призив да се въведат по-строги мерки за пътуващите от районите с по-висок риск и да се ограничат всички неналожителни пътувания.


 

В края на миналата седмица ръководството на AstraZeneca съобщи, че заради производствени проблеми няма да могат да бъдат доставени в срок договорните количества от ваксината срещу Ковид.

 

В средата на този месец фармацевтичната компания Pfizer също намали доставките на ваксини, отново заради производствени проблеми.

 

Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес обяви, че се е свързала с ръководството на AstraZeneca, но не е получила задоволително обяснение на забавянето на ваксините.

 

По думите ѝ ЕС ще изисква подробно планиране на доставките на ваксини, а следващата среща с AstraZeneca ще се проведа на 27-ми януари.

 

Ваксината на AstraZeneca се намира в последния етап от процеса на одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

 

Ако всички изисквания са изпълнени, тя може да бъде пусната на пазара до края на седмицата. ЕС е финансирал предварително разработването и производството на ваксината и ще изисква да има яснота за произведените количества от нея и на кого са доставени.

 

За да се избегнат подобни случаи, ЕК ще въведе възможно най-скоро механизъм за прозрачност по отношение на износа на ваксини от ЕС. Това може да засегне износа на ваксини от фабриката на Pfizer, която се намира в Белгия.

 

Досега ЕС е подкрепил бързото разработване на ваксини срещу Ковид-19 с общо 2,7 млрд. евро. В бъдеще всички компании, които произвеждат ваксини срещу Ковид, ще трябва да предоставят своевременно уведомление, когато искат да ги изнасят в страни извън ЕС.

 

Европейската комисия, освен това предложи да се ограничат неналожителните пътувания, заради новите варианти на коронавируса и големия брой заразявания в много държави от ЕС.

 

При картографирането на рисковите райони ще бъде въведен код „тъмночервено“ за районите с особено висок брой заразени. С този код ще се обозначават районите, в които 14-дневният брой на заразените надвишава 500 случая на 100 000 души.

 

Според комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс желаният резултат ще бъде постигнат чрез общи мерки, а не чрез затваряне на границите.

 

За пътуващите от „тъмночервен“ район тестването преди отпътуване става задължително. Тестът трябва да е направен най-рано 72 часа преди заминаване. Задължителното тестване ще бъде съчетано с мерки за самоизолация, карантина и проследяване на контактните лица за период от 14 дни след пристигането им.

 

Освен това всички влизащи в ЕС трябва да попълват общ европейски формуляр за локализиране на пътуващите. Такъв предстои да бъде разработен.

 

Ограниченията за пътуванията ще бъдат премахвани, когато 14-дневната заболеваемост е под 25 случая на 100 000 души, и при поне 300 проби за Ковид на всеки 100 000 души население, от които не повече от 4% да са положителни.

 

Ограниченията ще се прилагат само за несъществените пътувания.