Смърните случаи, свързани с Ковид-19, вече надхвърлят два милиона по целия свят. По данни на Световната здравна организация (СЗО) през изминалите седем дни са регистрирани 4,7 милиона нови случаи на Ковид-19 в света, а от заболяването са починали 93 000 души.

 

На този фон протичат кампаниите за масова ваксинация в редица страни по целия свят.


 

Европейските лидери посочиха вчера, че 70% от пълнолетното население на Европейския съюз (ЕС) следва да бъде ваксинирано до лятото на 2021 г.

 

Те се събраха, за да обсъдят координирания отговор на кризата с Ковид-19, и набелязаха редица мерки, с които да се ограничи разпространението на вируса.

 

Европейската комисия (ЕК) призова държавите членки да ускорят ваксинирането.

 

Целта е до март 2021 г. да бъдат ваксинирани поне 80% от хората над 80 години и 80% от работещите в областта на здравеопазването и социалните грижи.

 

Освен това до август следва да бъдат ваксинирани най-малко 70% от пълнолетните европейци в отделните държави членки.

 

Европейските лидери призовават още да се разшири използването на бързи антигенни тестове и да се засили проследяването на контактните лица.

 

Като друга ключова мярка за овладяване на коронавируса се определя и разработването на сертификати за ваксинация.

 

До края на януари 2021 г. следва да се договори общ подход, за да може сертификатите на държавите членки бързо да се използват в здравните системи в целия ЕС и извън него.

 

За да се проучат по-добре новите варианти на вируса, страните от ЕС следва спешно да увеличат геномното секвениране до поне 5% от положителните резултати от тестовете.

 

В момента в много европейски държави се изследват по-малко от 1% от положителните проби, което не е достатъчно, за да се откриват новите мутации и да се проследява тяхното разпространение.

 

В рамките на стратегията на ЕС за ваксините са осигурени 2,3 милиарда дози, както за европейските граждани, така и за страните с по-ниски доходи от Африка и Азия.

 

„Ваксинацията е от съществено значение за излизане от тази криза. Вече осигурихме достатъчно ваксини за цялото население на Европейския съюз. Сега трябва да ускорим доставянето им и самото ваксиниране. Целта ни е до лятото да бъде ваксинирано 70% от пълнолетното население. Ще увеличим усилията си за осигуряване на ваксини за нашите съседи и партньори по света“, посочи в своето изявление председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Израел е страната, в която ваксинирането срещу Ковид се извършва с най-бързи темпове, като 30 на всеки 100 души там вече са ваксинирани.

 

Сред Европейските страни най-бързо протича ваксинацията във Великобритания, където са ваксинирани всеки 7 на 100 души, следвана от Италия с двама ваксинирани на всеки 100 души и Германия с 1,5 ваксинирани на 100 души.

 

Досега в България са поставени 22 226 ваксини срещу Ковид. Това ни поставя на последно място в ЕС по темп на ваксиниране с 0,3 ваксинирани на 100 души население към днешна дата.