Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейският съюз (ЕС) е договорил още 300 млн. дози от ваксината на Pfizer и BioNTech срещу Ковид-19.

 

Това ще даде възможност на ЕС да закупи до 600 милиона дози от ваксината, която бе разрешена за употреба в страните-членки на 21-ви декември.


 

75 млн. дози от допълнително договорените количества ще могат да бъдат доставени още през второто тримесечие на 2021 г.

 

Чрез поредица от предварителни споразумения ЕС се договори за покупката на до 2,3 милиарда ваксини от шест различни производители.

 

След ваксината на BioNTech и Pfizer, Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри на 6-ти януари втора ваксина срещу Ковид-19, произвеждана от щатската компания Moderna.

 

По думите на фон дер Лайен целта е възможно най-скоро да се ваксинират колкото се може повече европейски граждани.

 

Големият договорен брой ваксини ще покрие нуждите на страните-членки и ще им даде възможност да доставят ваксини на съседни държави.

 

Договорените досега количества от първите две одобрени ваксини ще позволят ваксинирането на около 80% от европейското население, посочва фон дер Лайен.

 

Ваксината на Pfizer и BioNTech е за хора на възраст над 16 години, а тази на Moderna е за лица над 18 години.

 

Европейската агенция по лекарствата обяви, че до края на януари ще излезе със становище и за ваксината срещу Ковид на швейцарската компания AstraZeneca. Тя бе одобрена във Великобритания на 30-ти декември 2020 г.

 

Великобритания бе и първата страна, която одобри и ваксината на Pfizer.

 

В България до края на тази година се очакват 1 млн. дози от ваксината на Pfizer и 500 хил. дози от тази на Moderna.

 

Общият брой на ваксинираните у нас медицински лица към днешна дата е 11 117.

 

Масовото ваксиниране срещу Ковид у нас ще може да започне най-рано в края на февруари и началото на март, по думите на здравния министър Костадин Ангелов.