Едва 4% от българките използват орални контрацептиви, сочат данни от актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012 - 2030).


Това е изключително нисък процент в сравнение с други страни от ЕС. 26% от жените в Швеция се доверяват на хапчетата срещу забременяване, 40% - в Германия, 30% - в Англия, и 60% - в Холандия.


Въпреки че разполагаме с най-съвременните контрацептивни методи, бройката на абортите, включително нелегалните, достига 50 000 годишнo, става още ясно от Стратегията.


 

По тази причина ежегодно абортите съставляват почти половината от живородените деца.

 

А често абортът е рисков фактор за бъдещите репродуктивни способности на жената.


„Важно е да се знае, че противозачатъчните не само предпазват от бременност, те имат и много неконтрацептивни ползи. Хормоналната контрацепция се изписва и при следните проблеми – яйчникова киста, синдром на поликистозните яйчници, предменструален синдром, дисменорея, намалена яйчникова функция и др. При подобни проблеми ние препоръчваме на жените да приемат противозачатъчни хапчета“, обяснява д-р Николай Генов, акушер-гинеколог в Медицински център „Панацея“ на 12-та среща по проекта Сила за здраве на МСД – България.

Лекарите предполагат, че една от причините за ниската употреба на противозачатъчни са митовете за техните странични ефекти като напълняване, окосмяване и др. Само че дори и у нас вече се използват най-новите комбинации, близки до естествените хормони на жената, например, 17β естрадиол, структурно идентичен с ендогенния естроген, обясняват специалистите.

 

„Друг добър вариант е вагиналният пръстен, за който жените не би трябвало да имат притеснения относно странични ефекти“, допълва д-р Генов.