Едва 30 души са донорите у нас средногодишно, за разлика от страни като Белгия, Австрия и Холандия, където техният брой е около 200.

 

Страната ни е на последно място в европейската статистика по брой донори.


 

Статистическите данни показват, че органите на един-единствен донор могат да спасят до 8 души. Ако се прибавят и тъканите на пациента, могат да бъдат спасени до 100 души.

 

У нас близо 1 200 пациенти се нуждаят от трансплантация на различни органи. Заради последиците от разпространението на коронавируса обаче само четири трансплантации са извършени през тази година, от които две след обявяването на извънредното положение на 13 март.

 

За сравнение – миналата година са били извършени четири пъти повече трансплантации за същия период.

 

Недостатъчната информираност на обществото за донорството остава ключов проблем.

 

За да могат повече хора да узнаят за огромното значение на донорството, Пловдив и Варна ще станат домакини на изложбата „Да дариш живот“.

 

Изложбата е част от едноименната информационна кампания в подкрепа на донорството.

 

Инициативата се организира за втора поредна година от „Астелас България“, Българското дружество по нефрология и в партньорство с Нов български университет (НБУ).

 

Целта на кампанията „Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото за ползите от донорството, тъй като необходимостта от донорски органи в световен мащаб нараства всяка година.

 

Изложбата „Да дариш живот“ включва творби на студентите от специалност „Изобразително изкуство“ (графичен дизайн, графика и илюстрация) на НБУ.

 

Те са създадени в рамките на конкурс за най-добър художествен проект по темата в подкрепа на донорството и трансплантациите.

 

Експозицията „Да дариш живот“ може да бъде видяна в Цар Симеонова градина в Пловдив, на алеята до фонтана „Деметра“, и на входа на Морската градина във Варна до 18 октомври. 

 

В рамките на кампанията в подкрепа на донорството в София бе изрисуван и стенопис „Частица от теб може да е нов живот за друг“. Високата 12 метра творба е разположена на жилищна сграда на кръстовището на улиците „Цар Симеон“ и „Опълченска“.

 

Изрисувани бяха и стените в Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска“ с красиви стенописи, дело на артиста JahOne.