Изключително нисък е делът на профилактичните дейности, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – фондът отделя едва 1,7% - 1,8% от бюджета си за превенция. Тези твърде ограничени средства се насочват към програмите за майчино и детско здраве, към профилактичните прегледи на хората над 18 години и към ваксинационните програми. Тези данни бяха представени на кръгла маса в Народното събрание на тема „Здравето на българите през 21-ви век – тенденции и предизвикателства“. Не по-удовлетворяваща е и картината при разходите, които осигурява Министерството на здравеопазването (МЗ) за промоция, превенция и контрол в областта на общественото здраве, стана ясно на форума – едва 20% от бюджета на ведомството се насочва към тези толкова важни области, които не само имат отношение към качеството на живот на всеки български гражданин, но и в немалка степен определят здравето на следващите поколения българи.

 

Какво обаче сочат обобщените данни на Световната здравна организация (СЗО) за България днес? Отговорът изглежда дори парадоксален – 97% от разходите за здравеопазване у нас отиват в лечебния сектор и едва 3% - за превенция. 


 

NEWS_MORE_BOX

 

 

А препоръките на експертите сочат, че възникването, разпространението и тежесттта на заболяванията могат да се ограничат значително, ако в сферата на общественото здраве се реализират повече профилактични програми. 

 

Най-добрите и икономически най-изгодните интервенции според СЗО на първо място  трябва да бъдат насочени към забрана на рекламата на алкохола и тютюневите изделия. Веднага след това се нареждат мерките срещу трансмазнините и заместването им с полиненаситени мазнини. Гражданите и обществото ще спечелят много, ако здравните власти разработят и въведат успешно образователни програми за всички възрастови групи, чрез които хората да бъдат запознати с предимствата на здравословното хранене и физическата активност. Сред полезните подходи експертите нареждат и скрининговите програми за рак на шийката на матката, както и на други разпространени видове рак – на гърдата при жените, на простатната жлеза – при мъжете, и на дебелото черво - при двата пола.