Недоверието на българите към ваксините срещу сезонния грип се запазва. Това показва поредния анализ на Евростат за нагласите на европейците при взимането на  превантивни мерки срещу грипните заболявания. Според данните цитирани от БТА едва около 2% от хората у нас над 65-годишна възраст са се ваксинирали срещу грип през 2016 г. За сравнение средният показател в тази възрастова категория за Европа е 43 на сто.


В статистиката на Евростат е отбелязано, че страната ни е регистрирала и най-висок дял на лицата, лекувани от респираторни заболявания – близо 3 000 на 100 хиляди души население, при най-ниски показатели за Португалия и Гърция – по около 500 случая на 100 хиляди души. Пак според данните на Евростат – у нас през 2016 г. от болести на дихателната система са починали близо 4 500 души, което е около 4 на сто от общата смъртност в страната (107 хиляди души). Най-високият дял е именно при хората над 65 години - 244 души на 100 хиляди души население.


Най-нисък дял на хората, които са взели предпазни мерки срещу грипа с ваксини, е регистриран в България – 2%, Латвия, Естония и Гърция - по около 4% и др. А най-добре представени в евро класацията е Великобритания – 70 % от възрастното население се е ваксинирало против грип, следвана от Холандия - 68 на сто, Италия и Германия – 60 на сто, Белгия, Испания и Ирландия – 58 на сто и др.  Последните актуални данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) потвърждават негативната тенденция, че българите не се ваксинират срещу грип. Само за първите шест месеца на 2018 г. у нас ваксина са си поставили едва около 1000 души. Ако се приеме, че тази тенденция ще се запази до края на годината, то броят на ваксиниралите се българи срещу грип би паднал до нищожните 0,02 процента.