Едно на 10 бебета у нас се ражда недоносено. Статистиката на водещи български акушери показва, че броят на децата, които се появяват на бял свят преждевременно, не намалява, съобщава Bulgaria ON AIR. 
 
Бебето Сияна е само на 3 дни. Майка му Ралица е от малкото млади родители, които не излизат уплашени и с хиляди въпроси от родилното. „Аз съм акушерка и затова не се притеснявам“, споделя тя. Десетки други бебета обаче няма да бъдат при родителите си толкова бързо след раждането и ще прекарат още много дни в кувьoз, борейки се за живота си. 
 
Често майките и татковците продължават да са в шок дори и след като децата им вече са вън от опасност. Затова лекарите от „Шейново“ стартират проект, чрез който ще ги посещават в домашни условия в продължение на 3 години след раждането. 
 
 
Първите няколко месеца след появата на недоносеното са най-тежки. Състоянието на такива бебета трябва да се следи и след като те напуснат болницата, защото в някои случаи проблемите се проявяват много по-късно след изписването им. „Например детската церебрална парализа, аутизмът, са неща, които не могат да се проявят толкова бързо след раждането. Затова времето е толкова дълго“, обясняват от „Шейново“.  
 
NEWS_MORE_BOX
 
Освен медицинска помощ, семействата на недоносените ще получават и емоционална подкрепа, която също е от значение за осигуряване на нормална среда за развитие на бебето. У нас все още не е приета практиката родителите да остават в болницата, ако бебето им е недоносено. По време на престоя почти не могат да го виждат, което нарушава връзката между тях и бебето и им носи много тревоги. 
 
Тази година Министерството на здравеопазването ще предостави 437 високотехнологични медицински апарата за неонатология и пренатална диагностика. С тях трябва да се подобри качеството на услугите в 34 лечебни заведения в цялата страна.