Една пета, или 21% от учителите в страната, имат готовност да се ваксинират срещу Ковид-19.

 

Това стана ясно на днешната работна среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб.


 

Записването на желаещите да се ваксинират учители ще продължи, докато тече втората фаза от Националния имунизационен план.

 

В нея приоритетно ще бъдат ваксинирани служителите и настанените в домовете за възрастни хора, както и учителите и непедагогическият персонал в образователните институции.

 

По думите на здравния министър Костадин Ангелов предстои масово тестване на работещите в образователната сфера у нас.

 

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев темповете на ваксинация у нас съвпадат с тези в Германия, съпоставени на база брой поставени ваксини на глава от населението.

 

Междувременно стана ясно, че личните лекари ще получават по 10 лева от държавата за всяка поставена доза от разрешените за употреба у нас ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna.

 

Освен личните лекари, същото заплащане ще получават и лекарите в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, медиците в Регионалните здравни инспекции и лекарите, работещи в диагностично-консултативните центрове и в лечебните заведения.

 

Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Заплащането ще става след вписването на ваксинацията в електронен регистър.

 

За да улесни достъпа на медицинските специалисти и гражданите до информация за различните ваксини срещу Ковид-19, здравното министерство създаде специален интернет портал.

 

Той е част от Единния информационен портал за борба с Ковид-19 и предоставя в достъпен вид проверени данни от достоверни национални и международни източници.

 

Разделът за ваксините ще съдържа всички важни новини, актуални научни публикации, отговори на най-често задаваните въпроси за тях, както и полезни видеоматериали и статистика.

 

Разработено е и приложение за мобилни телефони, което се очаква скоро да бъде одобрено от двете най-големи платформи за Ковид в света.

 

Разделът за ваксините срещу Ковид-19 е достъпен на следния линк:

https://coronavirus.bg/bg/vaccinations.