Близо 20% от германците вече са получили поне една доза от коронавирусна ваксина, сочат данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

 

Данните показват, че около 12,7 милиона души са получили една от трите одобрени за приложение в страната ковид ваксини, а около 5 милиона души са реваксинирани, което се равнява на малко над 7% от населението.


 

Масовата ваксинация срещу Ковид-19 в Германия набра скорост, след като семейните лекари се присъединиха към имунизационната кампания в началото на април.

 

Европейски страни, като Унгария и Сърбия обаче, са с по-голям дял на ваксинираното с поне една доза население от 36% и 26% съответно. И двете добавиха към портфолиото си от ваксини такива, произведени в Русия и Китай.

 

В същото време две от одобрените в Германия ваксини не се използват пълноценно. Приложението на векторната ваксина на Johnson and Johnson бе спряно временно в целия Европейски съюз още с пристигането на първите доставки от нея в средата на април. Междувременно другата векторна ваксина – тази на AstraZenecaняма да се прилага в определени възрастови групи.

 

Федералните и регионални министри на здравеопазването в Германия, цитирани от Ройтерс, се споразумяха, че хората на възраст под 60 години, които са ваксинирани с AstraZeneca, ще получат като втора доза иРНК ваксина на Pfizer или Moderna.

 

Причина за това решение стана връзката между ваксинирането с AstraZeneca и редки случаи на образуване на кръвни съсиреци. Освен това немската комисия по ваксините препоръча втората ваксина на AstraZeneca при хората над 60 години да се постави 12 седмици след първата.

 

От около 5,6-те милиона дози AstraZeneca, доставени в Германия, почти една трета не е използвана, сочат данни на германската агенция за обществено здраве.

 

Подобно на други европейски страни, германските власти промениха на няколко пъти своите насоки относно ваксината на AstraZeneca. Първоначално тя не бе разрешена за приложение при по-възрастни хора заради липса на данни за ефективността ѝ при тях, след което приложението ь бе ограничено при хората под 60 години заради опасения, че може в редки случаи да доведе до тромбози.

 

В Германия ваксинацията започна на 26 декември.