Нови 395 случая на коронавирусна инфекция са били установени през последното денонощие у нас.

 

Направени са 1 581 PCR теста, което означава, че 25% от тях са дали положителен резултат.


 

Така потвърдените случаи на новия коронавирус в България стават общо 29 503.

 

Най-много новозаразени през последното денонощие отново има в София – 145. Сериозен скок в броя им се отчита в Сливен – 84, следван от Търговище – 23, Габрово – 19 и Благоевград - 17.

 

Пациентите с коронавирусна инфекция, настанени в болниците в страната, са 1 500, а 74 от тях са в интензивни отделения.

 

През изминалите 24 часа са починали 18 души с коронавирус, сред които и 63-годишна лекарка от Хасково, предава БНТ. От началото на март досега смърните случаи с COVID-19 у нас са 986.

 

Заради установен случай на коронавирус медицинският университет в Плевен преминава от днес към обучение в онлайн среда за две седмици.

 

Също днес децата от двете най-големи училища в Търговище се връщат в класните стаи, след като двете училища минаха за кратко към дистанционно обучение.

 

Заради бързото нарастване на броя заболели в Търговище и Благоевград здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов призова да се избягват пътуванията до двете области.


След визитата му в областната болница в Търговище стана ясно, че тя разполага с 55 легла за консервативно лечение и 10 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

 

От тях 49 са заети, но при необходимост могат да бъдат разкрити още общо 58 легла, заяви здравният министър, като допълни, че по още 10 легла могат да бъдат разкрити и в болниците в Омуртаг и Попово.

 

Той съобщи, че здравното министерство ще финансира лаборатории за изследване с PCR тест в МБАЛ Търговище и в МБАЛ Шумен.

 

Болничните легла в област Търговище са общо 94, от тях заети са 79. Под карантина се намират 385 души.

 

С доказана коронавирусна инфекция в момента са 28 медицински служители от областта и 27 учители. Един учител е починал, а двама са в лечебни заведения. Положителни за COVID-19 са 12 ученици, като всички са без симптоми. 295 са под карантина.