Въвеждане на единна здравна карта, която да позволи поглед върху процесите, запазване на здравната вноска и овладяване на липсата на кадри в здравеопазването са сред приоритетите, които стоят на дневен ред у нас. Това сподели в студиото на „Денят ON AIR“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров след участието си в дебата „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“. Дискусията се проведе в София като част от годишния проект „Най-добрите болници” на Investor Media Group и Българска болнична асоциация.


„Повечето болници имат добре организирана информационна система за пациентите. Остава последната стъпка - тези отделни парченца да се обединят в едно цяло“, заяви д-р Маджаров. По думите му всяка изминала година болниците стават все по-модерни и навлизат нови медикаменти в страната.


Председателят на съсловната организация отново акцентира върху проблемите сдоблащанията на пациентите и актуализацията на клиничните пътеки. „Огромната част от доплащанията на пациентите са за лекарства за домашни лечения. Това доплащане за лекарства трябва драстично да се намали. Колкото до клиничните пътеки, актуализация имаше скоро. Реална стойност за извършената дейност ще има, когато плащането се случва по друг начин. Не виждам в перспектива това да се случи в следващите година или две“, допълни д-р Маджаров.По негово мнение не трябва да бъде повишавана здравната вноска. По големият проблем е липсата на кадри в здравеопазването и заплатите на лекарите и медицинските сестри.


„Липсата на лекари е проблем не само за България, ние ставаме донор на добре обучени кадри за високоплатените страни. В същото време има много добре работещи държавни, общински и частни болници“, изтъкна той в ефира на Bulgaria ON AIR.


Д-р Иван Маджаров бе категоричен, че в големите градове болниците трябва да бъдат на конкурентен принцип, а в по-слабо населените градове държавата рано или късно трябва да вземе мерки. А единен рейтинг на болниците трябва да има, защото би помогнал в много аспекти. „Няма как една болница в обезлюден район да бъде сравнявана с такава в регион с много болници. Но правилен е пътят да има рейтинг, защото това дава информация коя болница осигурява качествени грижи“, смята д-р Маджаров.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.