Единият от сиамските близнаци, които се родиха в Сливен, е без жизненоважни органи.
 
При бебето липсват мозъчна дейност, черен дроб и функциониращ бял дроб, поради което то по никакъв начин не може да води самостоятелен живот.
 
Това съобщи зам.-директорът по лечебната дейност доц. Марин Атанасов от УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив, където са настанени бебетата на 14-годишната майка от Сливен, предава Дарик.
 
По думите на доц. Атанасов случаят е една изключително рядка патология, която в страните с развита медицинска помощ и здравеопазване обикновено се диагностицира още преди раждането и бременността се прекъсва.
 
„Причината защо това не е направено обаче, на нас не ни е известна", коментира той.
NEWS_MORE_BOX
 
 
"По отношение на другото бебе, което също е с доста тежка патология, световната медицинска информация показва, че при разделяне на сиамски близнаци шансовете за живот самостоятелно на т.нар. здрав близнак са не повече от 25-30%", допълни още доц. Марин Атанасов.
 
В момента за близнаците се полагат грижи и им се правят изследвания. Родителите са били в болницата в Пловдив. От тях се изисква да подпишат информирано съгласие. При майката, която е непълнолетна, това трябва да направят нейните родители.
 
В Университетска болница „Свети Георги" в Пловдив е свикан спешен медицински консилиум, който ще прецени как да бъде спасен животът на сиамските близнаци.
 
Новородените деца на 14-годишното момиче и нейния втори братовчед поотделно имат вътрешни органи, но са с общ таз.