Съвременните тенденции в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия при диагностиката и лечението на урологичните заболявания са в центъра на двудневния форум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия“. Темите и новостите ще бъдат представени чрез State-of-the-art лекции и дебати от водещи международни експерти, Live surgery сесии с демонстрация в реално време на съвременни минимално-инвазивни ендоурологични операции и Hands-on-training сесии  за усъвършенстване на хирургичните умения и запознаване с възможностите на съвременните ендоскопи, енергийни източници и консумативи.


10-ият Симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия” провежда днес и утре - 12 и 13 април, в София, в зала 6 на НДК. Участниците имат възможността да представят собствените си резултати в областта на ендоурологията и минимално инвазивната хирургия по време на модерираната постерна и видео сесия.


Сред гост-лекторите от чужбина са Алберто Будиа-Алба - ръководител на клиника по литотрипсия и ендоурология във Валенсия, Испания, както и професорът по урология Алберто Тринчиери от Медицинския университет Милано, Италия. Той е начело на Клиника по урология в Manzoni Hospital и лектор в Медицинското училище в University of Pavia. От Гърция пристига и професор Андреас Сколарикос от Медицинския университет, Атина, Гърция, който е преподавател и в Медицинското училище на Sismanoglio General Hospital, Медицински университет, Атина, Гърция.Очаква се престижният форум да бъде за поредна година място за среща между приятели и колеги с интереси в областта на ендоурологията и минимално инвазивната хирургия и да допринесе за развитието на тази област от съвременната урология в нашата страна.


Събитието е организирано от Военномедицинска академия (ВМА), Катедрата по урология и нефрология на ВМА и Българско дружество по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, с подкрепата на Секцията по уролитиаза (EULIS) на Европейската асоциация по урология (EAU), Международния алианс по уролитиаза (IAU), South-Eastern European Group for Urolithiasis Research (SEGUR).


Клиниката по „Ендоурология и ЕКЛ” на Военномедицинска академия е специализирана в ендоскопското и минимално-инвазивно лечение на урологичните заболявания. Разполага с модерен Endoalpha интегриран операционен блок, оборудван с апарат за екстракорпорална литотрипсия, комбиниран Holmium и Ne:YAG лазер и пълен набор от ендоскопски и лапароскопски инструментариум.