В небето над НДК ще полетят 1200 розови балони като почит към жените, изгубили битката с рака на гърдата. Събитието е на 24 октомври от 11 ч. И е част от информационната и профилактична кампания за борба с тежкото заболяване, инициирана от Първа САГБАЛ „Света София“.


Припомняме, че през месец октомври медицински специалисти от общо 11 лечебни заведения (в градовете София, Пловдив, Варна и Стара Загора) се включиха в каузата и извършват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата. (Подробности за прегледите и реда на записването) 


Междувременно Розовия кемпер на фондация „Една от 8“ продължава да обикаля страната за своите безплатни прегледи за профилактика и ранно откриване на рак на гърдата. На 22 и 23 октомври от ехографски прегледи се извършват в Сливен пред сградата на Общината точно пред зала „Май“, а в Ямбол екипа гостува на 24 и 25 октомври в сградата на Обредния дом на ул.“Славянска“ 4.Кампанията им вече премина и през градовете Велико Търново и Габрово, където бяха прегледани общо 278 жени, от които три са с туморни находки и четири с находки, за които е нужно проследяване.


Двойно са се увеличили случаите с рак на гърдата при жените между 30 и 35 години, обяви водещият онколог проф. Иван Гаврилов в началото на октомври. И припомни, че: "Ракът е лечим в ранните му фази, включително и ракът на млечната жлеза. В над 90 процента е трайно лечим, стига да бъде открит навреме, стига да има действаща профилактика и скрининг. Само тогава ще имаме желаните резултати. Нека е ясно, че последствията на рака остават нелечими, можем да забавим развитието на заболяването, но не и да го унищожим."


У нас от рак на млечната жлеза годишно се разболяват около 4000 жени, прогнозните резултати за 2018 г. са 4016, а в Европа цифрата е 5223. Смъртността обаче за България е 33,3 %, а при другите 32,7 %. На фона на по-малката заболеваемост обаче ние имаме по-висока смъртност и това се дължи на по-късното откриване на заболяването.