Двойно са се увеличили случаите с рак на гърдата при жените между 30 и 35 години, обяви водещия онколог проф. Иван Гаврилов в ефира на Bulgaria ON AIR. „Ракът е лечим в ранните му фази, включително и рака на млечната жлеза. В над 90 процента е трайно лечим, стига да бъде открит навреме, стига да има действаща профилактика и скрининг. Само тогава ще имаме желаните резултати. Нека е ясно, че последствията на рака остават нелечими, можем да забавим развитието на заболяването, но не и да го унищожим“, допълни специалистът. 


Безспорно ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване с най-висок процент смъртност при жените в световен мащаб. В България годишно се разболяват около 4000 жени, прогнозните резултати за 2018 г. са 4016, а в Европа цифрата е 5223, сочат данните, които проф. Гаврилов представи в студиото. Заболеваемостта на нашата страна е 98,8 на 100 души население, в Европа 128,8 на 100, а в САЩ е над 140. Смъртността обаче за България е 33,3 %, а при другите 32,7 %. На фона на по-малката заболеваемост обаче ние имаме по-висока смъртност. Това се дължи на по-късното откриване на заболяването.


Проф. Иван Гаврилов подчерта, че начинът на живот е решаващ по отношение на развитие на онкологичното заболяване. „Това, което вреди най-много е късното раждане, липсата на раждане, малкото по брой деца и малкото по времетраене кърмене", заяви онкологът.„Профилактиката е от основно значение, припомни и д-р Желязко Арабаджиев - Пациентките трябва задължително да се обръщат на първо място към своя личен лекар. Поне два пъти годишно да провеждат ехография и клинична оценка на млечните жлези. Два пъти годишно трябва да посещават своя гинеколог, който да провежда гинекологични прегледи“.


По традиция октомври е обявен за Месец за борба с рака на гърдата. Вече десет болници в страната стартираха своята кампания за профилактични мамографски прегледи. Как и къде се провеждат прегледите може да видите тук.