Две трети от медицинските специалисти в Ковид отделенията у нас страдат от кожни проблеми в резултат от продължителната употреба на лични предпазни средства.

 

Двама от всеки трима медицински специалисти получават реакция на кожата заради употребата на предпазни средства в условията на пандемия.


 

За да се предотвратят и лекуват тези кожни последици, в пет български града ще има безплатни консултации за медиците от Ковид отделенията.

 

Те ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, а при нужда се провеждат и необходимите кожно-алергологични изследвания, отново без заплащане.

 

Инициативата е част от 12-тата Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания и ще се провежда през целия месец декември.

 

Тази година Националната кампания е посветена на професионалните кожни странични реакции при медицинските специалисти, работещи с Ковид-19 инфекцията.

 

Те са най-често засегнатата професионална група, която получават нежелани реакции на кожата в резултат от употребата на лични предпазни средства по време на Ковид-19 пандемията.

 

Кампанията се организира от Българското дерматологично дружество и Европейската асоциация за професионални заболявания.

 

От Българското дерматологично дружество посочват, че кожните заболявания в резултат от носенето на маски и честата употреба на дезинфектанти, са четири основни типа. 

 

Често се наблюдават механично увреждане на кожата и контактни реакции. Кожата страда често и заради влагата в ръкавиците и под маските, както и заради честото мокрене. Изострят се и вече съществуващи кожни проблеми.

 

Клиничният модел е многостранен и най-засегнатите кожни участъци са тези, които са в контакт със защитното оборудване и дезинфектантите.

 

Инициативите в рамките на кампанията включват:

 

  • Безплатни консултации, профилактика и алергологични тестувания за медиците, ангажирани в борбата с Ковид, и с кожни промени от носене на маски, ръкавици, костюми и употребата на дезинфектанти;
  • Съвети за превенция и терапия на кожата при екзема на ръцете, вследствие на мерките срещу Ковид инфекцията;
  • Съвети за превенция и терапия на кожата при кожни проблеми заради носене на маска (маскакне, розацея, периорален дерматит, контактен дерматит, себореен дерматит, импетиго) и такива с обостряне на други дерматологични заболявания вследствие на стреса (псориазис, дефлувиум, уртикария, атопичен дерматит).

 

Кампанията е част от паневропейска инициатива на Европейската академия по дерматология и венерология и ще обхване 9 дермато-венерологични центъра в страната.

 

Желаещите да бъдат консултирани медици трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

 

02/9230454 и 02/9230495 - Кожна клиника, Александровска болница - София;

0884/342246 и 070020017 – Дерматологична клиника ЕвроДерма - София;

02/4034933 – Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница София;

032/607300 - Център по алергология и дерматология в ДКЦ и УМБАЛ "Пълмед"- Пловдив;

0885660866 и 0888835403 - Дерматологична клиника Медидерма - Пловдив;

042/698109 - Университетска кожна клиника, Стара Загора;

064/886696 - Университетска кожна клиника, Плевен;

0877323232 - Медицински център Кордис, Плевен;

0888/594144 – АСИМП Русе.

 

Всички пациенти, в изброените клиники и центрове, ще получат материали за предпазване на кожата във време на Ковид-пандемия и съвети от специалист-дерматолог.

 

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на кампанията на  ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases)“Healthy skin @t work” в която участват 30 европейски страни.