След УМБАЛ Бургас и Отделението по неонатология на Сливенската болница получи нов кувьоз на стойност 12 882 лв. И този път модерната апаратура е оборудвана, освен със сензори за температура и влажност, които позволяват поддържането на комфортна среда на недоносените бебета, и с поставка, която позволява бебето да бъде позиционирано в различни положения, с цел да се избегне рефлуксът, който е често срещан при недоносените.


Дарители и на двата кувьоза са фондация „Нашите недоносени деца“, с подкрепата на фондация „Върховен съвет на ДПШО за България“, които осигуриха средствата за закупуване на апаратурата. 


В отделението в Сливен се раждат над 200 недоносени бебета годишно, като за 2017 г. 15% от общия брой новородени са се родили преждевременно. В същото време средният процент недоносеност за България е 10%. „Ние сме в непрекъснат контакт с неонатологичните отделения в страната и поддържаме актуална база данни за техните нужди. Това не променя виждането ни, че апаратурата няма да реши системните проблеми в здравеопазването, както и че болниците не следва да се оборудват от дарителски кампании. Правим го, защото искаме да сме от помощ, но и с ясното съзнание, че ни предстои още много работа на съвсем различно ниво от дарителството. Благодарим на всички наши партньори и приятели за подкрепата, и доверието към нашата работа“, заявиха от „Нашите недоносени деца“. 


В края на 2018 г. в същото отделение бе открита и поредната семейна стая, изградена с помощта на фондацията, за насърчаване на семейно ориентираната грижа и подобряване на практиките спрямо грижите за недоносените деца и техните семейства.


До момента обща стойност на даренията на фондациите е 38 646 лв., с които са закупени 2-та кувьоза и 3 инкубатора за болниците - УМБАЛ Бургас АД, МБАЛ Проф Д-р Параскев Стоянов - Ловеч и МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ АД - гр. Сливен. Като част от мисията на Фондацията да осигурява комплексна грижа за недоносените деца и след изписването им, дари на болницата в Бургас и 3 стола за кенгуру-грижа, на стойност 1 059 лв.