Щастлива развръзка на тежък случай постигнаха медицинските екипи на две водещи болници у нас: Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ и Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Екатерина“, което е пример за успешна бърза колаборация между болниците и показател, че и у нас има почва да се случва сътрудничество от висок клас между медицинските екипи на различни болници в изпълнение на най-свещения дълг на лекаря.

 

Животът на 22-годишна родилка е спасен благодарение на адекватната дейност и реакция на медици от двете болници. Жената е с вродено сърдечно заболяване и с прекарани сърдечни операции в миналото. През бременността, която е своеобразно натоварване за майчиния организъм, тя изпада в сърдечна недостатъчност, което крие висок риск за нейния и на бебето живот.


 

Благодарение на адекватната намеса на изпълнителния директор на водещата ни акушеро-гинекологична болница доц. Костов по случая, „Майчин дом“ търси подкрепа от иначе близката университетска болница „Св. Екатерина“, утвърдила се като лидер в сърдечносъдовите операции, за пристъпване към раждането.

 

Управляващият „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, откликва на молбата на доц. Костов и двамата сформират сборен екип от водещи медици в двете области. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Здравословното състояние на жената изисква и наличието на допълнителна и специализирана екипировска, с каквато не се разполага в родилния дом. Това налага раждането да се случи в операционна на „Св. Екатерина“.

 

Родоразрешението се извършва чрез цезарово сечение от доц. Иван Костов. Въпреки блестящата колаборация на медицинските екипи, условията по време на операцията са екстремни. Състоянието на родилката е критично. Пулсът ѝ пада екстремно ниско и стига до 30 удара в минута. 

 

В резултат на добрата работа на медицинските екипи на бял свят се появява прекрасно момиченце с тегло от 3010 г и ръст 50 см. Състоянието на родилката е овладяно от медиците на „Св. Екатерина“, ръководени от проф. Начев.

 

В момента младата майка се наблюдава в реанимацията на болница „Св. Екатерина“. Новороденото е поето от неонатологията на „Майчин дом.“