Два зелени коридора за ваксинация срещу COVID-19 ще работят до края на тази седмица в област Русе. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева.

 

Ваксини срещу коронавирусна инфекция ще се поставят без предварително записване на час в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе всеки делничен ден от 09.00 до 16.00 часа, както и от 14.00 до 18.00 часа в МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла.


 

Двата имунизационни пункта са снабдени с достатъчно количества от всички налични видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати, посочват от РЗИ – Русе. Налични са ковид ваксините на Pfizer, Moderna, AstraZeneca, както и еднодозовата ваксина на Johnson and Johnson.

 

В останалите имунизационни кабинети в областта продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци пациенти. Навсякъде се съблюдава и за спазване на противоепидемичните мерки.

 

По данни на Единния информационен портал общият брой поставени ваксини срещу COVID-19 у нас досега е над 2,15 млн., а със завършен ваксинационен цикъл са 1,07 млн. души в страната. В Русе са извършени близо 59 000 имунизации, като повторна доза са получили над 28 000 души в областта. През последните седем дни средно 180 души на ден са се ваксинирали срещу COVID-19 в Русенско. 

 

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие са 272, като положителни са били 4,3% от всички изследвани проби. В болница се лекуват над 1500 души с COVID-19, а в интензивно отделение са настанени 141 души. 433 234 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. Активните към вчерашния ден са 14 734.

 

По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията с нас с поне една ваксина срещу COVID-19 са обхванати 20% от населението в сравнение със средно ниво от 73% за страните от Европейския съюз.