Единствената защита от комарите, пренасящи инфекцията на западнонилската треска у нас, е използването на репеленти, дрехи с дълги ръкави, когато сме навън и поставяне на мрежи на прозорците. „Комарите летят на много големи разстояния когато търсят храна - на няколко десетки километра, така че никоя граница не може да ги спре“, обясни пред БНТ главния здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев, ден след новината за два нови случая на западнонилска треска у нас.


Вчера Националния център по заразни и паразитни болести потвърди лабораторно два случая на западнонилска треска. Първият е внос на инфекцията от Кипър - заболелият е български гражданин на 48 г. от област Пазарджик, строителен работник, пребивавал последните 2 месеца и развил клинични симптоми на заболяването в Кипър. При пристигането си обратно в България е с повишена температура, световъртеж и отпадналост и веднага е хоспитализиран в МБАЛ – Пазарджик.


Вторият заболял е мъж на 41 г. от София, който е хоспитализиран с неврологична симптоматика в столично лечебно заведение за болнична помощ. Проведено е епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване.„Мъжът, който пристига от Кипър, е със заболяването повече от десет дни. Имал е признаците и в Кипър, лекувал се е с различни антибиотици, но не е поставена диагнозата. Сега е на лечение в инфекциозната болница в Пазарджик. Добро е състоянието, не очаквам да има някакви усложнения. Другият мъж е в по-тежко състояние, тъй като при него вече има признаци на засягане на централната нервна система, по точно засягане на малкия мозък, но е под грижите на колегите в болницата, така че се надявам, че също ще приключи без някакви последствия за здравето“, обясни още Ангел Кунчев.


Здравните власти припомнят, че болестта се разпространява чрез ухапване от комари, не директно от човек на човек. Заразяването със западнонилска треска протича почти без симптоми и лесно може да бъде сбъркано с обикновен летен грип. Много редки са случаите, в които се стига до треска и възпаление на мозъка.


Въпреки тревожните новини, България е сред страните на Балканите където има най-малко доказани случаи - в Гърция, Сърбия и Румъния болните от западнонилска треска са десетки.