Около 200 млн. лв. са общите задължения на държавните болници към септември 2017 г., просрочените възлизат на близо 57 млн. лв. и проблемът се задълбочава. Това стана ясно на срещата на Кирил Ананиев с директорите на всички областни лечебни заведения.

 

Здравният министър поясни, че разполага с пълен анализ на финансовото състояние на областните болници. Според него една от причините за тежкото им състояние е, че държавните лечебни заведения нямат общи правила за финансовата си дейност. 
 
Екипът на Ананиев е разделил областните болници в четири групи. В последната са декапитализираните, тези в лошо финансово състояние и в невъзможност за изплащане на задълженията си към кредиторите. По думите на министъра, вече работи план за оздравяване на Ловешката болница, където е назначен нов прокурист.


 

Министерството има конкретен план за действие спрямо всяка една болница, като в него са отчетени здравните потребности на населението в региона, наличните отделения, апаратура, администрация, сключени договори за доставка на лекарства, консумативи и други. Кирил Ананиев е категоричен, че е необходимо подобряване на лечебния процес, а не само съхраняване на отделни структури, стана ясно по време на срещата. 

 

Броят на лекарите и сестрите в областните многопрофилни болници трябва да се запази. За това настояха от Националното сдружение на областните многопрофилни болници. Те алармираха, че в много от тях медиците са на възраст над 55 години. На някои места има и недостиг на персонал, което затруднява изготвянето на графици.

 

NEWS_MORE_BOX


Промяна на медицинските стандарти, амбулаторните процедури и механизмите за финансиране, са част от нещата, които настояват директорите на държавните болници. 

 

Вчера от Български лекарски съюз поискаха незабавно оздравяване на общинските болници. От ресорното ведомство уточниха, че ще водят интензивен диалог с всички страни.