Лечението на редките болести трябва да бъде ангажимент на Министерството на здравеопазването, а не на Националната здравноосигурителна каса.

 

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в парламента днес.


 

По неговите думи спрямо този род заболявания държавата трябва да предприеме по-спефицична политика, тък като в доста от случаите става дума за лечение, струващо стотици хиляди лева само за един пациент.

 

Цената на такава терапия е непосилна за здравната каса, смята Москов. Той посочи, че тази идея може да бъде разлизирана най-рано след 2016 г. с новите бюджети на НЗОК и здравното ведомство.

 

Първата голяма крачка в борбата с редките болести и грижата за пациентите вече е направена.

NEWS_MORE_BOX

 

Миналата година беше сформирана Комисия по редките болести, чиито задачи са да направи списък на заболяванията.

 

Целта ѝ е да помогне за създаването на регистър на пациентите и да оторизира и мрежата от експертни центрове, които значително ще подобрят диагностиката и лечението.

 

Около 400 хиляди българи страдат от редки болести..

 

В света са установени над седем хиляди вида редки заболявания, от които само 5% подлежат на лечение. За останалите са необходими постоянни терапии и грижи.

 

Финансовата помощ от държавата за тези пациенти е задължителна, тъй като т. нар. "лекарства сираци", необходими за лечението им, са изключително скъпи.