Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова не можа да аргументира решението на управляващите да се оттеглят от ангажимента държавата да плаща в пълен размер здравните осигуровки на децата, пенсионерите и студентите от 2013 г., стана ясно от интервю за bTV. 

 
На въпрос защо държавата няма да спази този ангажимент здравният министър се позова на мнението на финансовия министър Симеон Дянков. Преди дни той мотивира решението с липсата на финансови средства. По изчисления на финансовото министерство за пълни здравни осигуровки за посочените групи са необходими още 350 млн. лв., които не е възможно да се осигурят на този етап.
 
Миналата седмица Комисията по здравеопазване в парламента гласува на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и се отказа от този ангажимент, поет преди три години.
 
През 2009 г. депутатите гласуваха поправка в Закона за здравното осигуряване, която предвижда от 2013 г. здравните осигуровки на деца, студенти, пенсионери и военнослужещи, заплащани от държавата, да са в размер на 8% от минималния осигурителен доход за страната. Това обаче няма да бъде спазено и размерът на осигуровките ще остане 4%.
 
Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов пък обясни, че финансовото министерство още преди три години е направило грешка при изчислението на приходите на касата от здравните вноски за пенсионерите, като при изчислението на размера на осигуровките за пенсионерите са били включени и добавките към пенсиите.
 
Заради тази грешка на здравната каса са били платени над 140 млн. лв. повече през последните три години.