От другия месец държавата ще поема 180 лв. от таксата за обучение на специализантите. Това обеща в рамките на дискусия, посветена на младите лекари, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

 

Освен това младите лекари ще получат възможност да преговарят за договор с Националната здравноосигурителна каса и за стипендии от Българския лекарски съюз.


 

Москов обеща с екипа му да разработят пакет от мерки, с които да се подобрят условията за работа на току-що завършващите кадри.

 

Така например процент от средствата, които касата превежда на лечебните заведения, ще бъдат отделяни за заплатите на младите медици.

 

Обмисля се и промяна в Закона за лечебните заведения, където да се включи длъжността лекар-специализант. Това ще даде възможност на НЗОК директно да заплаща за труда на младите лекари на болниците.

NEWS_MORE_BOX

 

От здравното ведомство ще се опитат да прокарат осигуряването на една или две минимални заплати по европрограмата "Нови възможности за младите лекари", в която ще бъдат включени 1000 специализанти през следващите 6 години.

 

Москов обеща още 100 млн. лв. за развитие на медицинските университети и обучението на лекарите и парамедиците чрез Оперативна програма "Наука и образование за интелектуален растеж".

 

Между 400 и 600 млади лекари напускат всяка година страната ни.

 

Основната причина да търсят препитание в чужбина е липсата на достойно възнаграждение у нас, както и на ограничените възможности за професионално развитие.

 

Невъзможността на специализантите да работят с НЗОК е главната пречка за получаването на средни за страната заплати.