Държавата продължава да подценява профилактиката на заболяванията. Това заявява в становище до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите адв. Пламен Таушанов.

 

Въпреки че се обявява за приоритет, на практика профилактиката у нас е без ясна визия, организация и средства.


 

Според него проблемът с ниската физическа активност е рисков фактор за голям брой хронични неинфекциозни болести, които имат висока социална значимост.

 

Няма интегриран подход по отношение на здравословния начин на живот, а се акцентира предимно на лечението, лекарствата и хоспитализацията, а не на доболничната помощ.

NEWS_MORE_BOX

 

Адв. Пламен Таушанов изтъква и необходимостта в България да има представителна статистика на заболеваемостта - колко са хронично болните – от диабет, от онкологични и свързани със сърдечносъдовата система заболявания.

 

Тази представителна статистика трябва да показва как се е развила заболеваемостта у нас поне през последните 10 години, как се е стигнало до свръххоспитализация, какъв е процентът и качеството на извършените профилактични прегледи и какъв е резултатът от тях.

 

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите призовава също така за повече яснота за модела на финансиране на здравеопазването и за ефективността на общопрактикуващите лекари и изразява надежда, че здравното ведомство ще се съобрази с направените от него препоръки.