Държавата отказва да осигури средства за здравето на недоносените с най-ниско тегло и децата със сърдечни малформации.

 

Това стана ясно от пресконференция на фондация "Нашите недоносени деца" заедно с водещи специалисти в областта.


 

Събитието се състоя по повод Наредба 38 на Министерство на здравеопазването, определяща списъка от заболяванията, за които Националната здравноосигурителна каса заплаща лекарства за домашно лечение.

 

Списъкът се актуализира веднъж годишно, като целта е да се отговори на нуждите за лечение на нови заболявания. Въпреки това лечението на деца, родени с ниско тегло, без развита бронхопулмонална дисплазия и децата със сърдечни малформации, не са включени в Наредба 38, съобщават от фондацията.

 

При недоносени децата честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени. 60% от бебетата, родени между 28-та и 32-та гестационна седмица, се хоспитализират през първата година от живота им поради инфекции на дихателните пътища.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Протичането е много по-тежко и тези деца се нуждаят от специализирано скъпоструващо лечение в интензивно отделение. Рискът за развитие на инфекции, причинени от респираторния синцитиален вирус и развитие на бронхопулмонална дисплазия при недоносени деца е изключително висок, като при тях смъртността е 3-4%.

 

Годишно у нас се раждат около 500 деца със сърдечна малформация. При 1/3 от тях вроденото сърдечно заболяване протича със сърдечна недостатъчност, която налага прием в болнично заведение и прилагане на медикаментозно лечение.

 

Годишно 10-15 деца се нуждаят от медикаменти за профилактика на инфекциите, причинени от респираторния синцитиален вирус.