През миналата година са разгледани 3924 заявления за първи, втори и трети ин витро опит, като са одобрени 3876. За дейността по асистирана репродукция през 2017 г. към здравни заведения са изплатени близо 14 млн. лв. Информацията съобщават от здравното министерство.

 

906 българчета са се родили през 2017 г. след процедури, финансирани от Центъра за асистирана репродукция.


 

Миналата седмица годишните награди на фондация "Искам бебе" – "Ангели на благодарността" бяха връчени в кулоарите на парламента, а днес представители на фондацията наградиха и премиера Бойко Борисов. На Борисов и министрите в началото на заседанието на правителството „гостува“ и бебе. 

 

През 2018 г. Министерският съвет увеличи бюджета на Центъра с 9 млн. лв. и той вече е 20 млн. лв. Финансират се и ин витро процедури при двойки, при които единият партньор има доказано генетично заболяване или балансирана хромозомна мутация. Ще се поема и финансиране на асистирана репродукция при онкоболни жени до 35 години.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Близо 7 хил. бебета са се родили вследствие на работата на Центъра за асистирана репродукция от 2009 г. до днес. Кандидатствали са 41 хил. двойки.

 

Сроковете за одобрение за финансиране на ин витро процедура са съкратени наполовина, тоест на 5-6 месеца в края на 2017 г., като се очаква да се съкратят още.

 

Още икономически новини може да намерите в Investor.bg