Българското дружество по интервенционална кардиология отличи с почетни плакети за принос в развитието на областта у нас проф. Юлия Джоргова, проф. Ана Савова, проф. Младен Григоров, доц. Божидар Финков, проф. Маргарита Цонзарова и проф. Стефан Денчев. 

 

Грамотите бяха връчени по време на X конгрес по инвазивна кардиология. Близо 300 медицински специалисти от цялата страна присъстваха на симпозиума, който се проведе в хибриден формат. 


 

Юбилейният форум беше открит от кмета на град Бургас Димитър Николов и доц. Васил Велчев, председател на Дружеството по интервенционална кардиология. 

 

Десетото издание на медицинския симпозиум бе посветено на успехите, постигнати в лечението на острия миокарден инфаркт, който е сред водещите причини за смъртност в страната. 

 

Друг акцент бе революцията в структурните интервенции - имплантирането на сърдечни клапи чрез щадящи инвазивни техники. 

 

„Да  се борим със статистиката по смъртност от инфаркт в България за нас е съществена част от професията ни.“, заяви доц. Васил Велчев, председател на Дружеството по интервенционална кардиология. 

 

Въпреки ограниченията в плановите дейности в болниците през изминалата година, темпът на клапно протезиране се развива добре, сподели проф. Диана Трендафилова, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Екатерина“. 

До края на настоящата 2021 г. специалистите очакват броя на пациентите с имплантирани клапи да достигне близо 900. 

 

„Това обикновено са възрастни хора с висок риск при хирургична намеса. За тях инвазивният метод е с минимални рискове и осигурява най-ефективен начин за възстановяването им.“, казва проф. Трендафилова.

 

„Предстои навлизането на изкуствения интелект в областта, който ще ни даде възможност да избираме най-доброто лечение за един пациент, чрез анализ на данни от големи масиви.“, сподели визията за бъдещето на интервенционалната кардиология доц. Велчев. 

 

Според него дотогава обаче следва да се води активна политика за привличане на медицински кадри, за да се преодолее претоварването на специалистите в следствие от пандемичната ситуация.

Основни цели на Дружеството по интервенционална кардиология са да съдейства за запознаване, внедряване и разпространяване на най-съвременните постижения в интервенционалната кардиология, да съдейства за издигане на професионалното равнище, усъвършенстване и специализации на членовете му.

 

Дружеството развива ползотворно сътрудничество със сходни български и международни организации и да подпомага международните прояви и контакти на членовете си.