Драстични разлики в стойността на химиотерапията за един пациент се наблюдава в различните болници у нас. В същото време се увеличават разходите за онкомедикаменти, без да се повишава броят на пациентите, пише в днешния брой на „Стандарт“.

 

Освен на чисто медицински причини финансовите разлики може да се дължат на неефективната система, по която Националната здравноосигурителна каса плаща лекарствата, както и на злоупотреби като нелегален износ, съмняват се лекари.


 

Никой обаче не иска да го потвърди официално.

 

Еднакъв е броят на пациентите с рак - 32 000, които са получили химиотерапия, платена от НЗОК, през 2013 г. и 2014 г. Междувременно разходите за онкомедикаменти на касата са се увеличили от 162 млн. на 217 млн. лв. или с една трета.

 

Драстични са разликите и при средната стойност на лекарствата за рак, които се използват за един пациент на месец в 36-те онкологични клиники у нас. Тя варира от 60.15 лв. до 1.711.30 лв.

NEWS_MORE_BOX

 

На практика разликата е 30 пъти, което няма как да бъде обяснено само с чисто медицински причини“, отбелязва публикацията.

Най-скъпа е терапията в онкохематологичните клиники, където в голяма степен това се дължи на спецификата на заболяванията. Дори между тях обаче има съществена разлика в цената.

 

Например в специализираната болница по хематология за възрастни в София цената на терапия е 1215 лв., а за деца - 269 лв. Разходът за лекарства варира значително дори в идентични болници в един град.

 

В София например терапията в две големи държавни многопрофилни болници е от 149 до 812 лв.

Според НЗОК и министерството основните причини са медицински, но и оттам признават, че има и други причини за увеличаването на разходите, като несъвършената система за заплащане на онколекарствата в болниците.