Опозицията обвини здравният министър д-р Петър Москов в манипулация и поиска оставката му. Причината е скандалът с ваксините, които държавата внесе от Турция.
 
Москов беше излсушан днес в Народното събрание, по време на редовния петъчен парламентарен контрол. Искането за дискусията в парламента беше отправено миналата седмица от депутати от БСП и ДПС.
 
Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев се обърна към министъра на здравеопазването с думите: „Ние мислим за вас като за бивш министър на здравеопазването, за този гаф се подава оставка незабавно в останалите държави!”
 
От парментарната трибуна Москов трябваше да отговари на въпросите, зададени му от депутатите, как ваксините от задължителния имунизационен календар са внесени в България и има ли страната ни разрешение за употребата им.
 
NEWS_MORE_BOX
 
„Уважаеми г-н реформатор, опитът на опозицията да внесе яснота и успокоение, го характеризирахте като атака срещу политиката ви. Да нарушаваш закони, европейските норми, да сътвориш огромен скандал, означава непочтеност. Добрите намерения в демократична държава не могат да минат през нарушаване на правилата“, заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов. 
 
По думите му обществото вече е изгубило доверие в Москов и екипа му заради неяснотата дали ваксините „Еувакс” и „Пентаксим“ са безопасни.
 
Министърът на здравеопазването отново обясни целия процес на производство на ваксините до техния внос в България. Той показа папка с документи от френската фирма „Sanofi Pasteur”.
 
Москов показа удостоверение от фирмата производител, според което дозите, които са направени в Турция отговарят на всички проверки и са безопасни за приложение.
 
Ваксината „Пентаксим” е идентична по състав с тази, произведена във Франция, твърди Изпълнителната агенция по лекарствата.
 
Москов посочи, че препаратът „Еувакс“ не е търсен от българската страна, но Турция ни е предложила допълнителни дози срещу Хепатит В.
 
„В задължителния имунизационен календар влиза „Пентаксим“, но не и "Еувакс", която влиза в препоръчителния календар“, обясни Москов, като допълни, че тя е предназначена за бежанците, които имат пропуски с поставянето на ваксини.
 
По предложение на надзордният представител от ГЕРБ Даниела Дариткова, парламентът прие единодушно през месеците януари и юли здравният министър да декларира в Комисията по здравеопазване количеството необходими ваксини за изпълнение на имунизационния календар на страната.