„Сърдечносъдовите заболявания, в частност хипертонията, се утвърдиха като рисков фактор и при болните, които се заразяват с Covid-19“, съобщи пред БНР доц. Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в болница "Токуда" в София.

 

По думите на специалиста хората със сърдечносъдови заболявания и потвърдена коронавирусна инфекция имат по-голям морбидитет, т. е. при тях има по-висока вероятност да бъдат засегнати от инфекцията и здравословното им състояние да се влоши. 


 

Поради това специалистът съветва категорично те да се ваксинират

 

Също така при тази уязвима група пациенти е по-голям рискът от смъртност, заяви д-р Гелев. 

 

Според думите му заразяване и боледуване от Covid-19 едва ли би могло да отключи състояние на хипертония.  

 

Пациентите с вече диагностицирана хипертония разполагат с назначена стандартна терапия. Обичайно тя е достатъчна за контрол на кръвното налягане, обяснява доц. Гелев. 

 

От друга страна при тези пациенти се наблюдават хипертонични реакции. 

 

Това води до нужда от корекции на вече назначените медикаменти, с цел отново да се овладеят хипертоничните реакции. Това сочат експертните наблюдения, заяви д-р Гелев. 

 

В допълнение началникът на Клиниката по кардиология посочи, че коронавирусът може да атакува сърцето по различни начини. Той може да причини миокардит или миоперикардит. Заболяването от Covid може да предизвика тромбоза в съдове и артерии и така да засегне пряко сърдечносъдовата система.

 

“Нерядко сред наши пациенти след преболедуване от ковид се наблюдава тахикардия.”, добави още д-р Гелев. 

 

Той е категоричен, че пациентите със сърдечносъдови заболявания, най-вече тези с прогресираща сърдечна недостатъчност или исхемична болест на сърцето, са част от рисковите групи.  

Тези хора са по-податливи на заразяване, като след това самото боледуване може да протече по-тежко. 

 

Той напомни, че лечението на коронавирусна инфекция при пациенти със сърдечносъдови заболявания, е по-рестриктивно. Те биват отделяни в сектори, до които достъпът на кардиолози и други специалисти с цел извършване на специфични манипулации е ограничен.

Д-р Гелев съветва пациентите със сърдечносъдови заболявания да се ваксинират и да спазват всички необходими мерки, за да избегнат тежко заболяване от Covid-19. 

 

Част от регистрираните случаи на починали от Covid-19 през последното денонощие е от пациенти с придружаващи сърдечни заболявания.