„Основната ни роля е да направим венозната тромболиза стандарт за лечение на инсултите. И мисля че започнахме да го постигаме“. Това заяви доц. Росен Калпачки по време на Втората национална среща на Българското дружество по неврология, провела се в София този уикенд. На нея той представи постигнатите резултати на УМБАЛ „Света Анна“- София в лечението на остър исхемичен инсулт.  

 

Болницата е първата у нас, получила диамантен сертификат от Европейската организация по инсулти, припомни акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология, който бе модератор на събитието. „Там работи един много хубав екип, който съчетава условията за венозна тромболиза с високотехнологичен център за лечение на мозъчните инсулти ... Надявам се все повече хора да заслужат тези отличия, защото това е един стимул“, каза той. 


 

Всяка четвърта венозна тромболиза в УМБАЛ „Света Анна“ продължава с механична тромбектомия, каза доц. Калпачки и уточни, че екипът му е осъществил общо 275 тромболизи за последните две години, като времето „от врата до врата“ (поемане на пациента от „Спешна помощ“ до транспортирането му до болница) е средно около 53 минути. Само за изминалата година тромболизите в лечебното заведение са 140. 

 

 

„Пациент с остър инсулт постъпва при нас като трета болница .... За огромно съжаление най-голямата част от пациентите идват на втория час след настъпването на инсулта“, добави доц. Калпачки, който е началник на Клиниката по нервни болести. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Венозната тромболиза се смята за „златен стандарт“ в лечението на остър исхемичен инсулт. Тя представлява разтваряне на запушванията на кръвоносните съдове на мозъка и възстановяване на нормалното кръвообръщение в засегнатата зона. У нас тя не се прилага толкова често поради различни причини – тесният терапевтичен прозорец (от 0 до 4,5 часа от началото на симптомите), неразпознаването на инсулта от близките на пациента, забавяне на транспортирането му и други. 

 

Участвайки в международния проект „Angels”, УМБАЛ „Света Анна“ и други болници в страната могат да оптимизират терапевтичния подход в своите отделения за лечение на инсулти, с което да намалят значително смъртните случаи и броя на инвалидизраните пациенти.