Има сериозен риск от развитие на епидемия от морбили в България. Това заяви пред Bulgaria ON AIR доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница. Той обясни в студиото на „България сутрин“, че в следващите месеци болните на морбили у нас може да са много повече. 
 
„Хората, които отказват да се ваксинират трябва да знаят, че застрашават не само собствените си деца, но и околните. Примерно, ако хората около това дете бяха имунизирани, то нямаше да се разболее“, каза специалистът по повод първия смъртен случай от дребната шарка у нас. И изтъкна, че докато преди месец болните от морбили са били малко, сега броят им е над 30. 
 
„Детето е хоспитализирано на 29 март и е починало вчера. Най-вероятно е направило някои от усложненията на заболяването. Морбили е заболяване, от което се умира“, коментира още той по случая от пловдивския квартал „Столипиново“. И добави, че в тази възраст болестта протича доста по-тежко. 
 
„В момента нашата система не разполага със средства, с които да накара хората, които не искат да се ваксинират, да го направят. Просто никой не може да накара на сила никой да се ваксинира. Това е едната част, а втората са тези, които не могат да бъдат достигнати, за да бъдат ваксинирани“, посочи доц. Мангъров. 
NEWS_MORE_BOX
 
"Инкубационният период е около 21 дни обикновено. Нещата на всеки две три седмици се умножават, защото всеки от тези, които са се разболели, контактува с другия. Най-неприятното би било да се случи това, което става в Румъния, защото ние си мислим, че там епидемията е сред необразованите, най-бедните, докато там епидемията засяга и тия, дето са най-заможните части на страната", предупреди той. 
 
Трябва да бъдем съзнателни, разумни и да направим това, което ни съветва здравното министерство и лекарите, посъветва доц. Атанас Мангъров. 
 
Повече от разговора може да видите във видеото: