Близо половината от здравноосигурените българи пропускат профилактичния си годишен преглед, сочи статистиката.
 
Преди около две седмици на форум за правата на пациентите министърът на здравеопазването д-р Петър Москов обяви, че обсъжда отпускането на допълнителен ден за профилактичен преглед.
 
Обещанието му стигна дотам - от догодина здравноосигурените българи да имат достъп през интернет до работния график на личния си лекар и така сами да могат да се записват за задължителния профилактичен преглед. 
 
Идеята за почивен ден за профилактичен преглед не е нова и не е на министър Москов. Още преди 5-6 години това го предложихме ние, каза в предаването "Хоризонт" по БНР доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари
 
Той посочи, че подобна практика има в Германия.
NEWS_MORE_BOX
 
Добре е да бъдат създадени условия половин или един свободен ден да бъде отпускан целево, за да се свърши точно това и след това да бъде доказано, че е направено от пациента.
 
Това е едно решение, което подпомага действията в тази посока, смята доц. Киров. 
 
Доц. Киров заяви, че ако пакетът на профилактичните прегледи се разшири, ще е необходим допълнителен финансов ресурс.
 
Повече пари ще са необходими и ако се увеличи броят на хората, които си правят задължителната годишна профилактика.
 
Той обаче изрази скептицизъм, че ще бъдат осигурени повече средства, като напомни, че държавата в момента плаща само половината вноска за хората, които осигурява и има намерение да я увеличава с едва 5% на година.