С престижна награда от Европейската федерация на асоциациите на семейства на хора с психични заболявания бе удостоен председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.

На 19 и 20 септември в София се състоя VI-ят Европейски конгрес на Европейската федерация на асоциациите на семейства на хора с психични заболявания, който се проведе за първи път в България. Събитието бе посветено на темата „Когато Западът срещна Изтока“, със специален фокус върху „Семействата в сърцето на Европа”.


В рамките на форума от Европейската асоциация връчиха и специална награда Media Award 2015 на доц. д-р Любомир Киров. Освен като признание за професионализма на медика, призът от тази влиятелна организация говори много и за нивото на медицината у нас.


Председателят на сдружението е единственият лекар от страна в региона на Централна и Източна Европа, който става носител на наградата. Отличието бе връчено за неговата ярка позиция и активна дейност за решаването на проблемите на хората с психични проблеми и техните семейства, както и за усилията му за утвърждаването на общопрактикуващия лекар като значима фигура с водеща роля в превенцията на психичните заболявания и самоубийствата.


 

Конгресът, който се проведе в столицата бе насочен към ангажирани с проблемите на психичното здраве организации, медицински специалисти и близки на пациенти. Доц. Киров благодари за честта, която му е оказана и коментира, че ще продължи да се стреми да работи в името на пациентите, както и да мотивира колегите си в тази насока.

NEWS_MORE_BOX

 

По време на събитието Европейската федерация на асоциациите на семейства на хора с психични заболявания представи резултати от европейско проучване, проведено сред хора, грижещи се за пациенти с психични проблеми, а eкспертната платформа за психично здраве с фокус върху депресията представи стартирането на български информационен уебсайт за семействата на хора с психични заболявания.


Програмата на събитието включваше пленарни и работни сесии с водещи експерти от всички части на Европа, като представители за България бяха д-р Михайл Околийски, управляващ офиса на Световната здравна организация за България, доц. Христо Хинков, представител на Националния център по обществено здраве и анализи, както и други експерти.


В рамките на kонгреса се проведоха и интерактивни работни групи, които бяха посветени на темите за менталното здраве, семейното образование и обучение, грижата за полагащия грижи, здравните проблеми при застаряващите семейства и преминаването от институционална грижа към грижа в общността.

 

По инициатива на организаторите се състоя и кръгла маса на тема „Семействата в сърцето на Европа – перспективи“, както и работна сесия, посветена на работата със социалните медии и българския информационен уебсайт за семействата на хора с психични заболявания.