Не се предвижда промяна на сроковете на валидност на „зелените сертификати“, които гражданите ползват на територията на страната. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Изискването за 9-месечната валидност на “зелените сертификати”, което влиза в сила от 1-ви февруари, 2022 г. и е записано в европейския регламент касае пътуването в Европейския съюз с цифров Covid сертификат за ваксинация. 


 

Припомняме - от 1 февруари сертификатите за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни, а тези с поставена бустерна доза са безсрочни. Тази мярка не се отнася за използването на сертификата на територията на България. У нас правилата няма да бъдат променяни, посочи доц. Кунчев.

 

Има три вида Европейски цифров Covid-сертификат, които може да се ползват при пътуване в Европейския съюз (издават се на основание европейски регламенти):

 

  • За ваксинация срещу Covid-19;
  • За преболедуване на Covid-19, доказано с ПСР-тест;
  • За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

 

- Европейски цифров Covid-сертификат за ваксинация: При завършен ваксинационен курс този документ е със срок на валидност за пътуване в Европейския съюз (ЕС) 270 дни (9 месеца). При завършен ваксинационен курс и поставена бустерна доза документът не е ограничен със срок на валидност в ЕС.

 

На територията на България сертификатът за ваксинация може да се ползва като „зелен сертификат“, като при завършен ваксинационен курс срок на валидност не е фиксиран.

 

- Европейски цифров Covid-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало Covid-19, потвърдено с PCR тест. Този документ е с давност 6 месеца и може да се ползва в Европейския съюз.

 

У нас, като „зелен сертификат“ същият документ можете да ползвате в продължение на една година. Само на територията на България за „зелен сертификат“ със срок на валидност една година се признава и удостоверението за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

 

- Европейски цифров Covid-сертификат за отрицателен резултат след проведено изследване: Изследването може да бъде както с PCR, така и с антигенен тест. Валидността на сертификатите за изследване е 48 ч. за бърз антигенен тест и 72 ч. – за PCR.

 

Този документ може да се използва и на територията на България като „зелен сертификат“ при същите срокове на валидност.

 

За „зелен сертификат“ у нас се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.

 

Всички варианти на Европейски цифров Covid сертификат/ на „зелен сертификат“ могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система.

 

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG.

 

Издаването и валидирането на цифровия сертификат на ЕС може да се направи и през чатбот канала във Viber  на Единния информационен портал за Covid-19.